Nog 400 vermisten in Javazee

Nog zeker 400 opvarenden van de Indonesische veerboot Senopati Nusantara worden vermist nadat het schip zaterdag als gevolg van slecht weer zonk. Van zeker zestig passagiers is bevestigd dat zij zijn omgekomen, er zijn ruim 200 overlevenden geteld. De reddingsacties worden gehinderd door aanhoudend slecht weer, waardoor het te gevaarlijk is voor reddingsboten om in de buurt van drenkelingen te komen. Door de sterke winden konden helikopters vandaag niet opstijgen.

Hoge golven en sterke stromingen drijven de drenkelingen en lijken richting Surabaya, op Oost-Java. Gisteren zijn vanuit een militair vliegtuig voedsel en drinkwater voor de drenkelingen in de Javazee geworpen. Volgens de coördinator van de reddingsoperatie wordt het zoeken naar overlevenden voortgezet tot zeven dagen na de ramp.

De Senopati Nusantara was op weg van Kalimantan naar Semarang op Midden-Java. Minister van Transport Hatta Rasaja benadrukte dat het in Japan gebouwde schip zeewaardig was en dat het een capaciteit van ruim 850 personen had. Volgens de passagierslijst waren er 628 personen aan boord, van wie 57 bemanningsleden.

De luchtmacht heeft vandaag berichten ingetrokken dat een gisteren vermist geraakt vliegtuig op Sulawesi zou zijn gevonden. De in Surabaya opgestegen Boeing 737-300 van de Indonesische budgetmaatschappij Adam Airline verdween twee uur voor de landing in Manado, in het noorden van het eiland, van de radar. Aanvankelijk meldde de lokale politie dat het toestel was gevonden en twaalf van de 102 inzittenden de crash hadden overleefd. (Reuters, AP)