No budget-koken

Januari is het einde van december. Het feest is op. Het eten. De drank. En het geld ook. Daarom heb ik me voorgenomen deze week eens grondig te bezuinigen. Maar hoe doe je dat, bezuinigen? Kan ik dat wel?

Ik ga te rade bij mensen die er meer verstand van hebben: het NIBUD. Vorig jaar hield dit instituut voor budgetvoorlichting een onderzoek naar voedingsuitgaven en bezuinigingsstrategieën. In het rapport, te vinden op www.nibud.nl/docs/RapportVoedingsuitgaven2006.pdf, lees ik:

„De rangorde van de uitgavenposten voor de mensen die niet hebben bezuinigd maar zich dit moesten voorstellen, is aanzienlijk anders dan die van de daadwerkelijke bezuinigers. Bij deze eerste groep is het uitstellen van de grote uitgaven de belangrijkste en staat voeding onderaan. Uitstellen van grote uitgaven doet meestal minder ‘pijn’ vanwege uitstel in plaats van afstel, waarbij waarschijnlijk voor het gevoel ook het meeste geld valt te besparen. De respondenten die moeten bezuinigen hebben deze grote uitgaven misschien al eerder uitgesteld en passen nu de kaasschaafmethode toe op de uitgavenpost voeding.”

Genadeloos herken ik mezelf in de eerste categorie. Ik ben een niet-daadwerkelijke bezuiniger, zo iemand die niet eens een kaasschaaf bezit, laat staan hem weet te hanteren. Daarin moet deze week dus verandering komen. Niet van dat halfslachtige ‘doet u mij maar een pond Limousinlapjes in plaats van Wagyu’; ik ga zo goedkoop mogelijk koken. Cold turkey. No budget. Ben jij ervaringsdeskundige of misschien net als ik virtueel bezuiniger? Deel je ervaringen en tips op www.nrc.nl/kokenetc.

Meteen maar een recept dat zo goed als niets kost: gekookt water. Geen ordinair gekookt water natuurlijk – zuinigheid vraagt om stijl, maar Frans gekookt water. Aïgo boulido bestaat uit niet veel meer dan water, knoflook, brood en, soms, eieren. Volgens een mooi Provencaals gezegde redt deze soep levens (l’ aïgo boulido sauvo la vido).

voor 4 personen:

1 bol knoflook, tenen gepeld en gekneusd

2 laurierblaadjes

een takje salie of tijm

40 ml olijfolie

sneetjes oud (stok)brood

3 eidooiers

Schenk 7 dl water in een pan, samen met op één na alle knoflookteentjes, een theelepel zout, de laurierblaadjes, tijm of salie. Voeg de helft van de olijfolie toe. Breng het geheel aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat een kwartiertje koken. Besprenkel de sneetjes brood met de rest van de olijfolie en grill ze in een grillpan of onder een hete ovengrill krokant. Halveer het overgebleven teentje knoflook en wrijf er het geroosterde brood mee in. Doe de eidooiers in een kom en klop ze los met een garde. Schenk de knoflookbouillon eerst door een zeef en daarna, scheutje voor scheutje en onder voortdurend kloppen, bij de eidooiers. Leg de knoflookbroodjes in diepe borden en schenk er de soep over.

Janneke Vreugdenhil

Heb jij tips voor koken zonder budget? Praat mee over bezuinigingsstrategieën op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil