NEC legt ook Ajax aan banden

Kwakkelend Ajax komt in Nijmegen nog goed weg met een gelijkspel.

NEC-trainer Mario Been koestert zijn op Ajax veroverde punt.

Een boze Henk ten Cate wisselt Wesley Sneijder meteen na de gelijkmaker van NEC. Foto ProShots
Een boze Henk ten Cate wisselt Wesley Sneijder meteen na de gelijkmaker van NEC. Foto ProShots Pro Shots

Henk ten Cate wilde het jaar 2006 „in stijl” afsluiten en dat gebeurde ook. Zij het niet zoals de trainer van Ajax dat had bedoeld. Want in De Goffert kreeg de terugval van de afgelopen maanden een vervolg. Met het gelijkspel tegen NEC leverde de Amsterdamse ploeg weer twee punten in ten opzichte van PSV. Waarmee de deelname aan de play-offs weer een flinke stap dichterbij kwam.

Dit keer kreeg NEC de gelegenheid na een achterstand zich terug te vechten. In De Goffert zwaait Mario Been sinds de zomer de scepter. Na een moeilijk begin lijkt de trainer met de Rotterdamse bravoure zijn stempel te drukken op het Nijmeegse voetbalbolwerk. Been schroomt niet ploegen die hij hoger inschat met een Italiaanse aanpak te bestrijden. Dat had tegen AZ succes (0-0) en Feyenoord kwam er niet aan te pas (4-1).

Been liet zijn team net als tegen AZ zich ingraven voor het doel. In balbezit speelt NEC dan toch met drie spitsen. De balvaste Romano Denneboom, loopwonder Brett Holman en afmaker Andrzej Niedzielan mogen gaan en staan waar ze willen, als bij balverlies maar twee van hen zich laten afzakken naar de verdedigende stellingen. Dat vereist discipline, inzicht en kracht. Er stonden echter nooit te veel spelers voor de bal. „Voetbal is kijken”, aldus Been. „Wie is waar? Die drie aanvallers moeten daar voortdurend op letten. Ze mogen van positie wisselen, maar moeten toch hun taak uitvoeren. NEC was gewend met twee spitsen te spelen en een ruit op het middenveld. Het heeft even geduurd voordat we dit systeem onder de knie kregen.”

Been drong bij zijn komst aan op het contracteren van Holman, die hij kende uit zijn succesvolle periode bij Excelsior. De Australiër past perfect in het concept. Als alle spelers in de omschakeling van aanval naar verdediging (of andersom) kapot zitten, geeft hij extra gas. Been lijkt de juiste snaar te raken bij Denneboom, die naar Willem II zou gaan maar nu met NEC onderhandelt over een lange contractverlenging. Hij gaat ook de strijd aan met Ferne Snoyl, die bij Feyenoord mislukte omdat hij er een ongedisciplineerde levenswijze op nahield. En PSV’er Roy Beerens (19) verklaarde zich bereid als huurling de overstap naar NEC te maken.

Been constateert dat er nog veel rek in deze ploeg zit. „Op mijn verzoek zijn er zeven spelers gehaald. Jonge voetballers, zoals Dominique Kivuvu, Mark Otten, Paul Jans, Snoyl en Holman. Er was geen geld om gevestigde namen aan te trekken. We staan nu elfde, ik wil ergens tussen de negende en veertiende plaats eindigen.”

Tegen het onmachtige Ajax zorgde NEC met zijn defensieve strijdwijze een uur lang voor een oersaaie wedstrijd. Maar het spaarde in die tijd krachten om in de beslissende fase terug te slaan. Ten Cate haalde de hopeloos falende Klaas Jan Huntelaar van het veld en posteerde de van een schorsing teruggekeerde Kenneth Perez in de spits. De Deen sloeg kort daarna toe. Maar Denneboom (met een prachtige volley) en Wisgerhof (kopbal uit een vrije trap van Niedzielan) zetten NEC in twee minuten op voorsprong. Na de gelijkmaker (1-1) haalde de boze Ten Cate meteen Sneijder naar de kant die voorafgaande aan het doelpunt tussen drie NEC-spelers bij de middenlijn balverlies had geleden. „Wesley heeft voldoende ervaring om dit soort fouten niet te maken”, bromde Ten Cate. Hij zag zijn spelers ook verkeerd dekken. Gabri redde met een kopbal nog een punt voor Ajax na een voorzet en goede actie van Tom de Mul. De Belg had in de basisopstelling plaats moeten maken voor Perez en deed als invaller verder vrijwel alles verkeerd.

Been zei het punt te koesteren. Hij gaf aan dat Ajax veel individuele kwaliteit bezit en dat moet voor Ten Cate, die van zijn spelersgroep nog geen geoliede machine heeft kunnen maken, een pijnlijke opmerking zijn geweest. Gezien de vorm van Ajax had Been op het middenveld achteraf wellicht zelfs met Edgar Barreto kunnen beginnen in plaats van verdediger Patrick Pothuizen. „Misschien hebben we wel te veel opgekeken tegen het grote Ajax”, gaf Been toe. Van dat kwakkelende team beleefde alleen doelman Dennis Gentenaar een bijzondere middag. Toen hij het veld opwandelde zag hij tot zijn verbazing dat op de tribune zo breed als de korte zijde een spandoek werd ontrold met de tekst Gentenaar Nijmegenaar. Op de achtergrond de skyline van de stad. De reservedoelman van Ajax keepte wegens ziekte van Maarten Stekelenburg tegen zijn oude club.

    • Erik Oudshoorn