Madrid praat niet langer met ETA

De besprekingen tussen de Spaanse regering en de Baskische afscheidingsbeweging ETA, om een eind te maken aan terreur en geweld, zijn beëindigd.

Dat hebben woordvoerders van de regering-Zapatero bevestigd. Aanleiding is de zware bomaanslag die de ETA zaterdag heeft gepleegd in de parkeergarage van terminal 4 van het vliegveld Barajas in Madrid. Daarbij zijn twee mensen omgekomen. In de ravage waren hun lichamen vanmorgen nog niet gevonden.

De aanslag maakt een einde aan de wapenstilstand die de ETA maart vorig jaar afkondigde. Juist twee weken geleden werd bekend dat de regering voor de eerste maal rechtstreeks contact had gelegd met vertegenwoordigers van de beweging om gesprekken over de definitieve beëindiging van het geweld te beginnen.

De afgelopen weken werd uit kringen rond de ETA bij herhaling gewaarschuwd dat de ‘vredesbesprekingen’ in het slop dreigden te raken, omdat de regering te weinig concessies wilde doen.

Premier Zapatero verklaarde evenwel nog een dag voor de aanslag dat de situatie binnen een jaar sterk verbeterd zou zijn. Na de aanslag sprak Zapatero van het opschorten van de gesprekken. Daaronder wordt het beëindigen van de contacten verstaan, zo meldt vandaag dagblad El País.

Madrid heeft bij herhaling onderstreept dat een einde aan het geweld een noodzakelijke voorwaarde is voor het op gang komen van het vredesoverleg.

Zapatero: Pagina 5