Leger Ethiopië nu in heel Somalië

Zonder noemenswaardige tegenstand heeft de Ethiopische invasiemacht de afgelopen dagen Zuid- en Midden-Somalië ingenomen. Nadat zij donderdag reeds de hoofdstad Mogadishu hadden veroverd, trokken de Ethiopische soldaten gisteren de zuidelijke havenstad Kismayo binnen.

De strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) waren naar die stad gevlucht, maar gaven haar gisteren op zonder strijd te leveren. Ze trokken verder zuidwaarts naar de grens met Kenia, waar in de jaren negentig islamitische fundamentalisten bij het kuststadje Raas Kaambooni een trainingskamp hadden.

Familieleden van de islamitische strijders gingen als vluchtelingen de grens over, maar de leiders hopen in het ontoegankelijke grensgebied het verzet tegen de Ethiopiërs voort te zetten. Naar verluidt bevinden zich onder de vluchtende groep ook door de Verenigde Staten wegens terrorisme gezochte personen. Amerika steunt de Ethiopische inval en zou naar verluidt vorige week de ICU een bestand hebben aangeboden als zij de gezochte internationale terroristen zou overdragen.

De zwakke interim-regering probeert intussen haar gezag in Mogadishu te vestigen. Zij heeft nauwelijks eigen troepen en is afhankelijk van Ethiopië. De Ethiopische soldaten proberen zoveel mogelijk buiten zicht te blijven.

Premier Gedi van de interim-regering kondigde gisteren een actie aan om wapens in de hoofdstad in te zamelen, een operatie waaraan zelfs de Amerikanen zich in 1993 niet waagden. Mogadishu heeft een wapenbazaar waar allerhande wapentuig te koop is, van geweer tot tank of afweergeschut. De kans op succes wordt daarom klein geacht. Inwoners van Mogadishu klagen over de terugkeer van de aan de regering verbonden krijgsheren en vrezen sabotageacties van de islamitische milities.

Kenia heeft zijn, overigens zeer poreuze, grens met Somalië gesloten. Volgens de Keniaanse pers zijn tien aanhangers van de Unie opgepakt aan de grens, van wie acht met een Eritrees paspoort en twee met Canadese papieren. Langs de kusten van Kenia en Somalië speurt de Amerikaanse marine naar internationaal gezochte terroristen, zoals Abu-Talha al-Sudani en Fazal Abdullah Mohamed. Zij worden gezocht in verband met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

Milities: pagina 4