Leger Ethiopië nu in heel Somalië

Zonder noemenswaardige tegenstand heeft de Ethiopische invasiemacht de afgelopen dagen Zuid- en Midden-Somalië ingenomen. Na de inname van de hoofdstad Mogadishu eind vorige week trokken de Ethiopische soldaten gisteren de zuidelijke havenstad Kismayo binnen. De strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) hadden op oudejaarsavond de opmars van de Ethiopiërs naar Kismayo nog proberen te stoppen, maar uiteindelijk verlieten ze de stad zonder strijd.

De strijders van de ICU trokken na Kismayo verder zuidwaarts naar de Keniaanse grens, waar in de jaren negentig islamitische fundamentalisten trainingskampen hadden. Hun familieleden gingen als vluchtelingen de grens over maar de ICU-leiders hopen in het ontoegankelijke gebied verzet te kunnen bieden aan de Ethiopiërs. Naar verluidt bevinden zich onder de vluchtende groep ook door Amerika gezochte terroristen, van wie drie verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen op Amerikaanse ambassades in 1998 in Kenia en Tanzania. Amerika steunt de Ethiopische inval en zou naar verluidt de ICU een bestand hebben aangeboden als ze de gezochte internationale terroristen zou overdragen.

De zwakke interim-regering probeert intussen haar gezag in Mogadishu te vestigen. De interim-regering heeft nauwelijks eigen troepen en is afhankelijk van Ethiopië. De Ethiopische soldaten proberen zoveel mogelijk buiten zicht te blijven en zich niet te vertonen met premier Gedi van de interim-regering. Gedi kondigde een actie aan om wapens in de hoofdstad in te zamelen, een operatie waaraan zelfs de Amerikaanse invasiemacht in 1993 zich niet waagde. Mogadishu verzuipt in de wapens, met een openbare wapenbazaar waar allerhande wapentuig te koop is, van geweer tot tank of afweergeschut. De kans op succes na Gedi’s oproep wordt door waarnemers klein geacht; bewoners van Mogadishu klagen over de terugkeer van de aan de interim-regering verbonden krijgsheren en ze vrezen voor sabotageacties van de ICU.