La Scala schrapt satirische ‘Candide’

Scène uit Leonard Bernsteins opera ‘ Candide’ in de regie van Robert Carsen, nu te zien in het Théâtre du Chatelet in Parijs . Foto AP This undated recent photo released Friday Dec. 29, 2006 by the Theatre du Chatelet in Paris shows a scene of Leonard Berstein's comic opera "Candide" with masked actors dancing in underwear. The actors depict, from left, British Prime Minister Tony Blair, Russian President Vladimir Putin, French President Jacques Chirac, U.S President George Bush and former Italian Premier Silvio Berlusconi. In Milan, Italy, La Scala opera house director Stephane Lissner decided to cancel the show after watching a performance in Paris, Italian media reported Friday Dec. 29, 2006. (AP Photo/Marie-Noelle Robert/Theatre du Chatelet) ** NO SALES **
Scène uit Leonard Bernsteins opera ‘ Candide’ in de regie van Robert Carsen, nu te zien in het Théâtre du Chatelet in Parijs . Foto AP This undated recent photo released Friday Dec. 29, 2006 by the Theatre du Chatelet in Paris shows a scene of Leonard Berstein's comic opera "Candide" with masked actors dancing in underwear. The actors depict, from left, British Prime Minister Tony Blair, Russian President Vladimir Putin, French President Jacques Chirac, U.S President George Bush and former Italian Premier Silvio Berlusconi. In Milan, Italy, La Scala opera house director Stephane Lissner decided to cancel the show after watching a performance in Paris, Italian media reported Friday Dec. 29, 2006. (AP Photo/Marie-Noelle Robert/Theatre du Chatelet) ** NO SALES ** Associated Press

De Scala in Milaan heeft eind vorige week de voorstellingen in juni van de opera Candide van Leonard Bernstein afgelast. Dat gebeurde na ophef in de Italiaanse pers over de enscenering van de Canadese regisseur Robert Carsen, nu te zien in het Théâtre du Chatelet in Parijs. Bernstein schreef Candide als eigentijdse versie van het 18de eeuwse werk van Voltaire. In Carsens enscenering draagt een van de zangers een Silvio Berlusconi-masker en danst hij dronken rond in een onderbroek met Italiaanse vlag-print. Naast Berlusconi dansen Blair, Poetin, Chirac en Bush op een reddingsvlot in een vervuilde zee. Poetin sterft na het drinken van giftige champagne.

Volgens Scala-woordvoerder Carlo Maria Cella heeft de afgelasting niets te maken met de manier waarop oud-premier Berlusconi wordt uitgebeeld. Stéphane Lissner, de Franse intendant van de Scala, zei aanvankelijk niet van plan te zijn iets aan de voorstelling te veranderen. Later verklaarde woordvoerder Cella echter dat het theater regisseur Carsen zou vragen de scène te schrappen.

Carsen wil daarvan niets weten. „De essentie van Candide is politiek, sociale en intellectuele satire.” Het schrappen van de voorstellingen kost de noodlijdende Scala ruim 1,2 miljoen euro. Een kerstconcert in de Scala ging niet door wegens staking van het koor.