Kleine deeltjes 'slecht cholesterol' ongezond

rotterdam. Kleine deeltjes ‘slecht cholesterol’ (LDL) lijken nadelig te zijn voor de gezondheid. Dat suggereert een Leids onderzoek onder negentigplussers, hun familieleden en echtgenoten. De onderzoekers die met Kerst publiceerden in het tijdschrift PLoS Medicine, ontdekten dat hoogbejaarden en hun kinderen een andere vethuishouding hebben dan de partners met juist grotere LDL. Omdat het effect al zichtbaar was bij de ongeveer 60-jarige kinderen van de bejaarden, moet het om een genetische aanleg gaan. Kleine LDL (low-density lipoproteins, bolletjes die onder meer cholesterol van de lever naar andere weefsels vervoeren) zijn eerder met hartziekten en diabetes in verband gebracht. Niet bekend is waarom heel oude mensen de kleine LDL-varianten missen.