Keniaan Kipchoge loopt wereldrecord op tien kilometer

MADRID, 2 jan. De Keniaanse hardloper Eliud Kipchoge heeft het jaar 2006 uitgeluid met een wereldrecord op de 10 kilometer. Hij noteerde zondag in de San Silvestre Vallence wegwedstrijd in Madrid 26 minuten en 54 seconden. Kipchoge, voormalig wereldkampioen op de 5.000 meter, verbeterde de oude recordtijd van Haile Gebrselassie. De Ethiopiër liep in 2002 in Doha een stratenloop over 10 kilometer in 27.02. Kipchoge vocht in de Spaanse hoofdstad een verbeten duel uit met de Eritreeër Zersenay Tadesse, de wereldkampioen op de 20 kilometer. De Keniaan was een fractie eerder over de finish. Tadesse kreeg wel dezelfde eindtijd. De 26.54 moet nog wel door de internationale atletiekfederatie IAAF worden erkend. Daarvoor zal het parkoers exact worden nagemeten.