Keepersprobleem? Neem een middenvelder

Heel wat keepers gingen afgelopen weekeinde in de fout. Van Edwin van der Sar tot Theo Zwarthoed. Middenvelder Jagielka van Sheffield United wist ‘zijn’ doel wel schoon te houden.

Keepen is helemaal niet moeilijk. Dat leek Phil Jagielka van de Engelse voetbalclub Sheffield United zaterdag te willen bewijzen toen de middenvelder de plaats in het doel overnam van de geblesseerde keeper Paddy Kenny. „Ik heb liever een extra spits naast me op de bank, dan een reservekeeper”, verklaarde trainer Neil Warnock van de degradatiekandidaat uit Sheffield. „En voor Jagielka is het de enige manier om man of the match te worden”.

Dat werd hij, want mede door een spectaculaire redding van Jagielka won Sheffield met 1-0 van een zwak Arsenal. Pikant genoeg scoorde Christian Nade voor Sheffield, nadat Jens Lehmann te vroeg zijn doel uit was gekomen.

Dat keepen niet gemakkelijk is, werd dit weekeinde ook door anderen bewezen. Zelfs de onbetwist beste doelman van Nederland moest zaterdag door het stof. Edwin van der Sar miste de bal volledig bij een voorzet waardoor Reading tot scoren kwam. Fataal was het niet, want de koploper van Engeland won met 3-2. Gisteravond speelde Manchester gelijk tegen Newcastle (2-2) en vanavond kan Chelsea, op bezoek bij Aston Villa, de achterstand terugbrengen tot vier punten.

Ook in Nederland ging menig doelman in de fout. De tijd dat Nederlandse keepers als exportproduct de wereld rondtrokken is al jaren voorbij. Theo Zwarthoed van Excelsior faalde vrijdag het meest opzichtig toen hij Feyenoorder Nicky Hofs in het strafschopgebied de bal toespeelde. Veel maakte het niet uit, want de broederstrijd (1-3 voor Feyenoord) was vanaf de eerste minuut ongelijk.

Een zware avond had ook Robert Zwinkels. De ADO-keeper faalde bij een vrije trap van Jefferson Farfán die van buiten het strafschopgebied in de korte hoek verdween. Het doelpunt van de Peruviaan zorgde voor 2-0. Basiskracht Patrick Kluivert had als eerste gescoord met een eenvoudig lijkend stiftje, zo goed uitgevoerd dat Zwinkels kansloos was, maar vervelend voor een keeper blijft het. ADO kwam via Wesley Verhoek nog terug tot 2-1 en dat gebeurde op een moment dat veel PSV’ers – onder wie keeper Gomes – al in gedachten op oudejaarsavond bij hun familie waren.

Een dag later troffen AZ en Roda JC elkaar. Beide clubs kampen met een keepersprobleem. Louis van Gaal, die vorig seizoen Henk Timmer had laten weten dat hij niet tevreden over zijn prestaties was, heeft Ronald Waterreus moeten inhuren om de blessures van Joey Didulica en Khalid Sinouh op te vangen. Derde keeper Job Bulters bewees eerder tegen Feyenoord nog niet toe te zijn aan het grote werk. De 36-jarige Waterreus, die nu zijn carrière in Amerika wil beëindigen, liet in zes wedstrijden zien nog altijd een betrouwbare kracht te zijn.

Minder betrouwbaar was volgens Roda-trainer Huub Stevens Vladan Kujovic, die de eerste vijftien wedstrijden het doel verdedigde. De laatste zes wedstrijden stond de 24-jarige Bram Castro in het doel. Hij wordt door Stevens vooral voor zijn spelhervattingen geprezen: sinds oudejaarsdag kan Barry Opdam daarover meepraten, want hij ging als laatste verdediger onder een uittrap van de Belg door. En dat leidde direct tot een doelpunt van Andres Oper. Het vormde het begin van een moeizame middag voor AZ dat op de valreep op 2-2 wist te komen.

Stevens is niet de enige trainer die uit onvrede van keeper is gewisseld. De net bij RKC Waalwijk gearriveerde trainer Mark Wotte ruilde al na één wedstrijd routinier Rob van Dijk in voor Jurgen Wevers. Aan de doelman lag het niet, maar de club uit Waalwijk die in de competitie de laatste plaats bezet, was al snel kansloos tegen FC Groningen. Hans Mulder veroorzaakte na 25 minuten niet alleen een penalty, maar kreeg ook nog eens een rode kaart. Die klap kwam RKC niet meer te boven en Groningen won met 0-2. Van enige schuld van Wevers was geen sprake.

Lichtpunten in keepersland zijn er ook. De Hongaarse doelman Gábor Babos acteert al weer enkele weken op topniveau bij NEC. De Nijmeegse ploeg ontving zaterdag Ajax (2-2) waar Nijmegenaar Dennis Gentenaar, warm ontvangen in zijn eigen stad, de plaats van de zieke Maarten Stekelenburg innam. Veel invloed op het scoreverloop hadden beide doelmannen niet.

Dat gold wel voor een ander lichtpuntje. De 23-jarige Michel Vorm kreeg aan het begin van dit seizoen bij FC Utrecht de voorkeur boven de oudere krachten Joost Terol en Franck Grandel. Ook tegen Heerenveen keepte Vorm, voortkomend uit de jeugdopleiding van Utrecht, zaterdag een uitstekende wedstrijd. Mede dankzij hem werd het 0-0 in Friesland. Trainer Foeke Booij zal geen spijt hebben van zijn keuze voor Vorm: zeker niet als hij naar de keepersproblemen kijkt bij andere clubs.

    • Erik van der Walle