‘Het is eenvoudig: geen lot, dan ook geen prijs’

In het Brabantse dorp Liempde ‘viel’ gisteren de jackpot van de Postcodeloterij. Ook de mensen zonder lot vierden het feest mee.

Of ze jaloers zijn? Nee, helemaal niet. „Integendeel, we gunnen alle winnaars hun prachtige geldprijzen. Van harte.” Bij de ingang van Super De Boer in het Brabantse Liempde kaarten twee vrouwen vanochtend na over het uitbundige feest van gisteren op dorpsplein D’n Tip.

Liempde ging „uit zijn dak” op de eerste dag van januari. De Postcodeloterij deelde er 23,9 miljoen euro uit. De prijs bestond uit twee delen: een ‘wijkprijs’ van tien miljoen en een ‘straatprijs’ van 13,9 miljoen. Beide winkelende dames „misten de slag”, zoals één van hen het omschreef. „Geen lot, dan ook geen prijs. Zo eenvoudig ligt dat. Daar hebben we vrede mee.”

Hun plaatsgenoot J. Custers, gemeenteraadslid (CDA) in Boxtel waartoe Liempde behoort, heeft hetzelfde gevoel – hij speelt óók niet mee in de Postcodeloterij. Custers is beslist niet afgunstig, vertelt hij, en bij het festijn van gisteren bemerkte hij dat dat gevoel bij niemand van de vele honderden aanwezig was.

G. van Laarhoven, met een prijs van 8.000 euro wél een van de gelukkigen, beaamt het. Hij zegt dat de hechte gemeenschap Liempde „gelukkig niet zo iemand heeft als Heusden”.

Hij doelt op mevrouw Helène van der Meijs-de Gier die de Postcodeloterij voor de rechter daagde omdat de loterij haar „psychische schade” had bezorgd. De Heusdense had geen lot en zag in haar omgeving buurtbewoners in één klap miljonair worden.

De Heusdense modeontwerpster voelt zich gesteund door een onderzoek van de Tilburgse hoogleraren Zeelenberg en Pieters, die de Postcodeloterij „een vorm van emotionele chantage” noemen. De rechtszaak dient op 10 januari.

„Over die mevrouw heb ik in ons dorp al wel geintjes gehoord”, weet Van Laarhoven. „Zo van: ‘Ik heb geen lot, dus ga ik naar de rechter’. Ze is in mijn ogen een slechte verliezer.”

Custers, behalve raadslid, directeur van een vmbo-school: „Liempde is sportiever.” Hij zegt ook dat het dorp blij is met het feit dat de hoogste prijzen (één maal 6,6 miljoen, twee maal 3,3 miljoen en één maal 500.00 euro) terechtkwamen bij vier gezinnen die het geld goed kunnen gebruiken. „Het zijn mensen in De Maai, aan de rand van Liempde”, legt hij uit. „Die families komen goed rond, maar hebben het voorheen op hun boerderij hard te halen gehad.”

In de Maai wandelt J. van Boxtel. „Nee”, zegt hij, „ik behoor niet tot de vijf gezinnen in deze buurt die geen lot hadden en dus géén vermogen binnenhaalden. Ik ken ze wel, ze reageerden mild.”

De familie Bekkers won 514.814 euro met één lot. Dat had de heer des huizes vorige week stiekem gekocht, bekende hij zijn vrouw. Tegen het ANP zei ze: „Een paar dagen geleden waren we in Drenthe bij onze dochter, waar we hoorden dat Liempde in de prijzen viel. Ik zei toen tegen onze dochter, wij winnen niets, jammer. Vrijdagavond kwam het bankafschrift binnen, toen zag ik dat een lot was afgeschreven, door mijn man!”

    • Guido de Vries