Gewonden en twee doden in nieuwjaarsnacht

Vuurwerk heeft tijdens nieuwjaarsnacht aan twee mensen het leven gekost. Een 90-jarige vrouw uit Maassluis overleed door verstikking, nadat vuurwerk een brand in haar woning had veroorzaakt. Haar 91-jarige echtgenoot werd in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van rookvergiftiging. Een 37-jarige man uit ‘s-Gravenzande is gisteren aangehouden op verdenking van het veroorzaken van de brand.

In Hendrik-Ido-Ambacht overleed een 36-jarige man uit Barendrecht toen een mortiergranaat in zijn gezicht ontplofte. In Geleen raakte een 38-jarige Kosovaar ernstig gewond toen 21 kilo vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. De man probeerde de lont van de vuurwerkbom met een sigaret aan te steken. Volgens de politie maakte hij gebruik van verboden vuurwerk uit China, een pakket met 36 mortierpijpen. Na enkele operaties verkeert de man niet meer in levensgevaar, maar vermoedelijk moet hij een oog missen. Een 24-jarige man uit Nuth raakte in het Zuid-Limburgse Vaesrade ernstig gewond toen een vuurpijl in zijn gezicht explodeerde.

In de grote steden verliep oud en nieuw relatief rustig, hoewel er veel vernielingen waren. Een vuurwerkbom veroorzaakte in Maastricht grote schade aan de ingang van een parkeergarage. In Rijnwoude (Zuid-Holland) werd de voorgevel van het politiebureau opgeblazen. (ANP)