Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Gevoelig tijdsbeeld bij Stijn van der Loo

Voorstelling: Gezang, door Stijn van der Loo. Regie: Shireen Strooker. Gezien: 20/12 in Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 1/6. Inl. 023-5315578, www.vanengelenburgtheater.nl

Een overgrootvader die een sigarenfabriek oprichtte en een grootvader die de zaak voortzette maar zich veel liever aan de letteren wijdde – zij zijn de hoofdpersonen in het nieuwe soloprogramma van schrijver en zanger Stijn van der Loo. Een kleine, associatief geassembleerde voorstelling is het, waarin die twee mannen aan het woord komen en waarin tevens liedjes van velerlei snit passen. De meeste schreef hij zelf, maar ook het aloude All of me en het ooit door Wim Sonneveld gezongen Huwelijksreis komen voorbij. Zelfs het Reve-gedicht Droom („Vannacht verscheen mij in een droomgezicht mijn oude moeder”) is op tedere muziek gezet.

De overgrootvader is, zoals Van der Loo hem speelt, een vervaarlijke gestalte in een crapaud die zijn zoon uitfoetert over de gang van zaken op de fabriek. Hij moet de rebelse R.K. Tabaksbewerkersvakbond weerstaan, Sumatraans dekblad gebruiken en zijn sigaren niet De Damper, maar Willem II noemen. De zoon, die het bankroet van het bedrijf op zijn geweten heeft, schrijft bloemrijke zinnen in een dagboek waaruit Van der Loo enkele passages voorleest.

Het klinkt allemaal nogal particulier, maar het resultaat is een gaaf, gevoelig tijdsbeeld. Een brief waarin de grote Willem Kloos reageerde op grootvaders poging tot het schrijven van een roman, wordt in deze voorstelling een scène om stil van te worden.

Zelf debuteerde Stijn van der Loo twee jaar geleden met de roman De Galvano, nadat hij een aantal jaren het middelpunt had gevormd van de a cappella zingende theatergroep Intermezzo. Het boek werd in deze krant omschreven als „een strak gecomponeerde en fraai gestileerde novelle”. Voor dit programma geldt hetzelfde. Zelfs als op het projectiescherm zijn eigen vrouw en kind in beeld komen, blijft Van der Loo weg van al te opzichtige sentimenten. In plaats daarvan maakt hij van Gezang een mooi miniatuurtje, zuiver gespeeld en met koesterend stemgeluid gezongen.