Feest voor de AOW, echt onderhandelen en Ban

1Vandaag bestaat de Algemene Ouderdomswet (AOW) 50 jaar. De heer Bakker uit de Boterdiepstraat in Amsterdam ontving op 2 januari 1957 het eerste AOW-pensioen van minister Suurhoff van Sociale Zaken, aldus de website van de Sociale Verzekeringsbank. Inmiddels ontvangen ruim 2,6 miljoen mensen een AOW.

2De Amerikaanse oud-president Gerald Ford wordt morgen begraven bij het Gerald Ford Museum in Michigan. De 38ste president van de Verenigde Staten overleed op tweede kerstdag op 93-jarige leeftijd.

3Woensdag maakt Het Oplage Instituut (HOI) de krantenoplages van het derde kwartaal van 2006 bekend. Het oplagecijfer voor nrc.next over het tweede kwartaal was goed: 75.052, terwijl de krant hoopte op een oplage van 45.000. De HOI-cijfers zijn bepalend voor de hoogte van de advertentietarieven van kranten.

4Woensdag begint CDA’er Herman Wijffels echt met de onderhandelingen met CDA, PvdA en ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet. Na zijn benoeming, vlak voor de kerstdagen, sprak Wijffels de verwachting uit slechts vier tot zes weken nodig te hebben voor de vorming van een kabinet. Aan zijn collega’s bij de Wereldbank in Washington heeft de informateur laten weten dat hij uiterlijk half februari terug is op zijn werk.

5Het 110de Congres van de Verenigde Staten begint donderdag zijn termijn. In het nieuwe Congres (bestaande uit Senaat en Huis van Afgevaardigden) hebben de Democraten de meerderheid. Nancy Pelosi, Democraat uit Californië en een van de progressiefste politici van het land, zal naar verwachting worden gekozen als speaker (voorzitter) van het Huis.

Sinds gisteren, niet vergeten:

Bulgarije (7,4 miljoen inwoners) en Roemenië (22 miljoen) zijn lid van de Europese Unie;

Slovenië is lid van de Eurozone en de euro is er nu betaalmiddel;

Duitsland is dit half jaar EU-voorzitter, het neemt het stokje over van Finland;

Duitsland is ook voorzitter van de G8 (de zeven rijkste industrielanden plus Rusland), Rusland was vorig jaar voorzitter;

de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon (62 jaar, geen hobby’s) is secretaris-generaal van de Verenigde Naties, hij heeft de Ghanees Kofi Annan opgevolgd;

tot de VN-Veiligheidsraad zijn België, Indonesië, Italië, Panama en Zuid-Afrika toegetreden als tijdelijke leden, voor twee jaar – de permanente leden zijn China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, de tijdelijke leden die nog één jaar zitten zijn Congo, Ghana, Peru, Qatar en Slowakije.

Samenstelling: Peter Leijten

    • Peter Leijten