Feest bij toetreding in Roemenië en Bulgarije

BRUSSEL, 2 JAN. - Met vuurwerk, het hijsen van de Europese vlag en toespraken is aan het begin van het nieuwe jaar in de hoofdsteden Boekarest en Sofia gevierd dat Roemenië en Bulgarije zijn toegetreden tot de Europese Unie. De EU bestaat nu uit 27 landen en telt ruim 492 miljoen inwoners.

Bulgarije, zo zei president Georgi Parvanov in zijn nieuwjaarstoespraak, „beleeft een stermoment” omdat „een historische verdeling” ongedaan wordt gemaakt. „We betreden Europa met onze taal en ons alfabet, met onze eeuwenoude geschiedenis en tradities, onze prestaties en zwakheden, onze hoop en onze zorg”. Hij omschreef de EU als „een gemeenschap van welvaart, sociale rechtvaardigheid en solidariteit”. Parvanov zei dat de Bulgaren moeten beseffen dat „ons toekomstig succes als natie niet zal afhangen van EU-fondsen en -hulpbronnen, maar van onze eigen inspanningen”. Op een groot feest in Sofia zei premier Sergej Stanisjev dat de toetreding „een droom waarmaakt: de droom van generaties van Bulgaren die altijd in vrede en welvaart hebben willen samenleven met Europa’s democratische volkeren”.

In Boekarest zei president Traian Basescu dat de weg naar Europa voor de Roemenen moeilijk is geweest maar dat de toetreding „de weg naar de overwinning en het succes opent”. „Dit is de weg van ons geluk.”

De toetreding betekent voor de Roemenen en Bulgaren dat ze zonder visum vinnen de EU kunnen reizen. Duizenden staken gisteren voor korte bezoeken de grens naar buurlanden als Hongarije en Griekenland over om dat te vieren.

Volgens voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie is met het EU-lidmaatschap van Roemenië en Bulgarije de vreedzame hereniging van West- en Oost-Europa voltooid. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier – Duitsland is het komend halve jaar EU-voorzitter – waarschuwde gisteren wel dat Roemenië en Bulgarije nog een hoop werk moeten verzetten om zich als volwaardig lid van de Unie te kunnen beschouwen. De EU wil dat Roemenie en Bulgarije vooral meer werk maken van corruptiebestrijding en het moderniseren van het rechtsysteem.

Roemenië komt qua inwonertal met 22 miljoen inwoners op de zevende plaats in de Europese Unie. Bulgarije telt 8 miljoen inwoners. In economisch opzicht is de betekenis van beide landen nog gering, blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Zowel de import als de export naar en van de Unie zullen met niet meer dan één procent toenemen.

Met het Roemeens en Bulgaars komen er in de EU twee nieuwe talen bij. Bovendien kent Bulgarije het cyrillisch schrift, zodat er naast het Latijnse en Griekse nog een derde alfabet bij komt. Aangezien met ingang van dit nieuwe jaar ook het Iers is erkend als officiële taal kent de Unie nu 23 talen.