een weekeinde vol voetbal

In Engeland is Dirk Kuijt gisteren het nieuwe jaar uitstekend begonnen. In het duel tegen Bolton Wanderers stond de speler uit Katwijk aan de basis van het tweede doelpunt (treffer Steven Gerrard) en maakte hij zelf het derde doelpunt van Liverpool. Zijn werkgever won daarom met 3-0. Peter Crouch was verantwoordelijk voor de openingstreffer.

Koploper Manchester United verspeelde punten tegen Newcastle United. De ploeg van Edwin van der Sar speelde uit met 2-2 gelijk. Onderin nemen de zorgen van Wigan Athletic toe. Arjen de Zeeuw en Denny Landzaat konden niet voorkomen dat de ploeg thuis met 0-3 verloor van Blackburn Rovers, dat de degradatiezone daarmee verliet. Middlesbrough passeerde Sheffield United op de ranglijst door het onderlinge duel met 3-1 te winnen. Manchester City is na de 2-1 winst tegen Everton een stevige middenmoter. Voormalig Heerenveen-speler Giorgios Samaras maakte beide doelpunten voor de thuisclub. De Griek zat de eerste helft op de bank. Bij Everton ontbrak Andy van der Meyde.

Wiljan Vloet vertrekt na dit seizoen bij Sparta. De trainer van de Kasteelclub maakte dat zaterdagavond bekend nadat Sparta in eigen stadion verrassend met 3-0 had gewonnen van FC Twente. Het contract van Vloet loopt tot medio 2007. De Brabander heeft het sinds zijn komst naar Rotterdam nooit gemakkelijk gehad. Vorig seizoen hield hij de club in de eredivisie (14de plaats), maar waardering voor zijn werk kreeg hij niet van bestuur en geldschieters. Vloet kwam twee seizoenen geleden van Roda JC naar Sparta. Vloet: „Ik voel bij de leiding niet de intentie om met mij door te gaan. We zitten ook niet op dezelfde lijn als het gaat om een visie voor de club. Het is een zaak van mij serieus nemen of niet. Verder wil ik er niet veel meer over kwijt.”

De eerste competitiehelft duurde ruim een week te lang voor AZ. In acht dagen tijd verspeelde het elftal van trainer Louis van Gaal zeven punten, waardoor koploper PSV uit het zicht is verdwenen. Na NEC (0-0) en FC Twente (3-0) hield Roda JC de Alkmaarders zondag op 2-2. Dat zijn ploeg in een mindere periode zit, wijt Van Gaal niet aan het veldspel. „We maken veel te veel persoonlijke fouten. Daarom verliezen we punten.”

Met een eenvoudige 2-1-overwinning op ADO Den Haag heeft PSV het jaar in stijl afgesloten. De koploper in de eredivisie heeft een bijzonder goede eerste seizoenshelft achter de rug en het lukte de ploeg die goede reeks tegen ADO een passend vervolg te geven. PSV brak daarmee met een traditie: de afgelopen drie jaar leed de ploeg uit Eindhoven steevast puntenverlies in het laatste duel van het jaar. Alleen een enorme inzinking na de winterstop kan het kampioenschap voor PSV nog in gevaar brengen. „Het kan altijd nog misgaan”, zei PSV-trainer Ronald Koeman. „Maar als we de concentratie van de eerste seizoenshelft vasthouden, geloof ik niet dat we van de laatste veertien wedstrijden er nog vier verliezen. Laat staan dat de rest alles wint.”

De supportersclub van SC Heerenveen moet op zoek naar haar grootste clubshirt. Het 200 vierkante meter tricot werd zaterdag tijdens de wedstrijd SC Heerenveen-FC Utrecht(0-0) uit vak 27 ontvreemd. De clubleiding vermoedt dat het om een oudejaarsstunt gaat. Het shirt was nog maar drie maanden oud en is volgens de voorzitter van de supportersclub van Heerenveen, Jaap Jongedijk, het grootste clubshirt ter wereld.

De Georgiër Georgi Gakhokidze heeft besloten zijn voetballoopbaan te beëindigen. De 31-jarige aanvaller heeft te veel last van een spierblessure. „Het voelde als de slechtste dag uit mijn leven”, aldus Gakhokidze over zijn beslissing op de website van FC Twente. „25 jaar ben ik elke dag met voetbal bezig geweest en dan is het erg moeilijk en zwaar zo’n beslissing te nemen.” Gakhokidze debuteerde in het seizoen 1998-1999 bij PSV in de Nederlandse competitie. In 2003 stapte hij over naar FC Twente. Een seizoen later verhuisde hij naar Rusland, maar keerde daarna terug bij de club uit Enschede.

Ronald Waterreus is definitief AZ’er af. De doelman nam zondag na afloop van de wedstrijd tegen Roda JC afscheid van het Alkmaarse publiek. Hij kreeg van voorzitter Dirk Scheringa een bloemetje. Waterreus stond ongeveer een maand onder de lat bij AZ. Dat kwam hij overeen met Louis van Gaal, die door de blessures van Joey Didulica en Khalid Sinouh opeens een keepersprobleem had. Didulica is de komende twee maanden nog niet inzetbaar, Sinouh is wel weer fit. Waterreus hoopt binnenkort in de Amerikaanse voetbalcompetitie aan de slag te gaan.

Jean-Paul de Jong, middenvelder van FC Utrecht, kreeg zaterdag in de uitwedstrijd tegen Heerenveen de 82ste gele kaart uit zijn voetbalcarrière in de eredivisie. Hij kwam daarmee volgens Infostrada Sports op gelijke hoogte met de inmiddels gestopte Barry van Galen aan de leiding van het gelekaartenklassement.

Ondanks de kopstoot die hij uitdeelde in de finale van het WK blijft Zinédine Zidane populair onder zijn landgenoten. Bij een enquête van de Franse krant Journal du Dimanche werd de inmiddels gestopte voetballer uitgeroepen tot de meest geliefde Fransman. Hij eindigde voor de oud-tennisser en zanger Yannick Noah en tv-ster/milieuactivist Nicolas Hulot.