Doe-het-zelf is voordeliger

De ooit gewilde beleggings-hypotheek is minder in trek.

Hoe ziet de ideale hypotheek er nu uit?

De beleggingshypotheek leek lange tijd aantrekkelijk. Gedurende de looptijd lost de cliënt niets af, waardoor hij maximaal gebruikmaakt van de hypotheekrenteaftrek. Intussen bouwt hij via een beleggingspolis belastingvrij een bedrag op, waarmee in de toekomst de hypotheek (deels) wordt afgelost. Door hoge rendementen waarmee wordt gerekend, zijn de lasten lager dan bij de spaarhypotheek.

Deze constructie heeft haar glans verloren. Nadat financieel toezichthouder AFM kritiek had geuit op de te dure en ondoorzichtige beleggingspolissen kwam het Verbond van Verzekeraars onlangs met een onderzoek. Hieruit blijkt dat gemiddeld 40 procent van de inleg in beleggingsverzekeringen niet wordt belegd.

Financieel planner Nico Nijweide adviseert een hypotheek ‘uit elkaar te trekken’. „Een cliënt sluit dan een aflossingsvrije hypotheek af en spaart of belegt zelf een bedrag bij elkaar.” De keuze tussen sparen of beleggen is afhankelijk van draagkracht en risicoprofiel, aldus Nijweide.

Daarnaast kan een losse overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Nijweide: „Hierbij is het belangrijk realistisch te kijken wat iemand nodig heeft. Is er bijvoorbeeld voldoende vermogen aanwezig, dan is een overlijdensrisicoverzekering vaak overbodig of kan deze beperkt blijven.” Ook rondshoppen loont de moeite, aldus Nijweide.

De ‘doe-het-zelf’-constructie pakt vrijwel altijd voordeliger uit dan een doorsnee beleggingshypotheek, zegt Nijweide. Zo had hij een cliënt die 50 euro per maand inlegt in een vaak afgesloten beleggingspolis. Volgens de polisvoorwaarden houdt de verzekeraar maandelijks 7 procent in aan kosten en 6,81 euro aan vaste kosten. Samen komt dat neer op 3,50 + 6,81 = 10,31 euro per maand. „Er wordt uiteindelijk dus maar 39,69 euro van de inleg belegd. De cliënt moet 25 procent rendement maken om op de inleg van 50 euro uit te komen.”

Uitgaand van een gemiddeld jaarlijks rendement van 8 procent bouwt zijn cliënt via de polis een vermogen op van 59.152 euro in dertig jaar. Nijweide: „Als we de premies rechtstreeks in dezelfde beleggingsfondsen beleggen, kom je na dertig jaar op een eindkapitaal van 74.517 euro.”

De doe-het-zelfroute heeft een nadeel: door de Kapitaalverzekering Eigen Woning te omzeilen, loopt de cliënt zijn vrijstelling van de vermogensrendementsheffing mis en moet hij dus jaarlijks 1,2 procent vermogensrendementsheffing betalen over zijn opgebouwde vermogen boven de drempel van 20.000 euro.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit ervoor dat huizenbezitters die geen beleggingspolis willen, de mogelijkheid krijgen via een geblokkeerde rekening toch belastingvrij voor hun huis te sparen of te beleggen. Woordvoerder Hans André de la Porte: „Zo zijn ze niet langer afhankelijk van verzekeraars om van het fiscale voordeel te profiteren.” Hiervoor is wel een wetswijziging nodig.

Zelfs als het aan de neus van doe-het-zelvers voorbij zou gaan, lijkt het fiscale voordeel nauwelijks reden een beleggingshypotheek te nemen. De Consumentenbond schreef twee maanden geleden in haar Geldgids dat ruim 70 procent van deze fiscale meevaller verloren gaat aan de kosten voor de beleggingsverzekering.

Het rapport van het Verbond van Verzekeraars: www.verzekeraars.nl/Download/Rapport_cie_DeRuiter.pdf.Meer over kiezen of veranderen van hypotheek: www.afm.nl/consumenten/ en hypotheek.geld-gids.nl

    • Heidi Klijsen