Debat over ophanging

Geen getuige

[...]Bush heeft een unieke getuige tot zwijgen gebracht van een geheim stukje geschiedenis. Dat begint met de islamitische revolutie in Iran in 1979 en het vermeende Amerikaans-Saoedische ‘groene licht’ voor Saddam in 1980 om Iran in 1980, en duurt de acht jaar van de oorlog tussen Iran en Irak waarin hoge Amerikaanse tussenpersonen als Donald Rumsfeld en Robert Gates ervoor zouden hebben gezorgd dat Saddam aan oorlogsmaterieel werd geholpen.

Saddam kan niet meer problemen maken met getuigenverklaringen over hoe hij de chemische en biologische stoffen heeft verworven waarmee zijn wetenschappers de niet-conventionele wapens produceerden tegen Iraanse strijdkrachten en Iraakse burgers. Hij kan niet meer zijn visie geven op de vraag bij wie het geld terechtkwam en wie deze zaken heeft geregeld. [...]

Het Amerikaanse leger zit nu op een schatkist vol documenten die bij de invasie van Irak in 2003 in beslag zijn genomen.

(Onderzoeksjournalist Robert Parry op consortiumnews.com)

Een martelaar

[...]In het begin zullen degenen die hebben geleden onder Saddams wreedheid, zijn executie verwelkomen. Honderden wilden de hendel van de beul wel overhalen. [...] Maar zij – en miljoenen andere moslims – zullen herinneren hoe hij werd geïnformeerd over zijn executie op de dageraad van Eid al-Adha, een feest waarop wordt herdacht dat Abraham op het punt stond zijn zoon te offeren en dat zelfs [...] Saddam cynisch gebruikte om gevangenen vrij te laten. Misschien is hij voor zijn dood inderdaad „overgedragen aan de Iraakse autoriteiten”. Maar zijn terechtstelling zal (in de Arabische wereld) de boeken in gaan – terecht – als een Amerikaanse aangelegenheid en in de loop der tijd zal daar een vals maar glimmend vernisje over komen – dat het Westen een Arabische leider vernietigde die niet langer zijn orders uit Washington opvolgde; dat, ondanks alles wat hij heeft misdaan [...] Saddam is gestorven als een ‘martelaar’ van de nieuwe ‘kruisvaarders’.

(Midden-Oostendeskundige Robert Fisk in The Independent)