De kater van oudejaarsavond wegspoelen

Voor het eerst in 39 jaar is de traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen niet doorgegaan. Uit vrees voor een sterke stroming en hoge golfslag besloot de organisatie op oudejaarsdag het festijn af te gelasten. In Zandvoort ging de nieuwjaarsduik gisteren wél door. „We hebben geen pleister hoeven plakken”, zegt Ernst Brokmeier, woordvoerder van de Zandvoortse Reddingsbrigade.

Zijn het watjes in Scheveningen?

„Dat is voor mij moeilijk te bepalen. Wat ik wel weet, is dat de omstandigheden in Zandvoort heel anders zijn. Voor onze kust liggen vier rijen zandbanken, waardoor in het zwin – dat is de geul tussen de zandbanken en het strand – nauwelijks golfslag is. Ook hebben wij geen strekdammen zoals in Scheveningen. Door die dammen, kunnen bij westenwind en opkomend tij rare golfstromingen ontstaan. En nóg een groot verschil: in Scheveningen verwachtte de organisatie tienduizend deelnemers, tien keer zoveel als bij ons. In Zandvoort is het dus een stuk overzichtelijker.”

Heeft u nog moeten ingrijpen?

„Nee. De 22 medewerkers van de reddingsbrigade en de boot van de Koninklijke Nederlandse Reddings Brigade hebben rustig kunnen toekijken. Wat natuurlijk heeft geholpen, is het zachte weer. Geen sneeuw en ijs en een watertemperatuur van maar liefst 7 graden.”

Wat is de lol van zo’n nieuwjaarsduik?

„Dat vraagt u aan de verkeerde persoon; ik blijf altijd op de kant. Ik denk dat het eenheidsgevoel een rol speelt. Eerst met z’n allen een warming-up doen, een beetje springen op het strand. Vervolgens de kater van het oudejaarsfeest wegspoelen. En na de duik vieren we op het strand altijd nog een feestje. Dit jaar hadden we een spetterend optreden van Dries Roelvink.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens