Bush: executie stopt geweld in Irak niet

De Amerikaanse president George W. Bush noemde de executie van de Iraakse ex-leider Saddam een „belangrijke mijlpaal”. „Saddam werd geëxecuteerd na een eerlijk proces – gerechtigheid die hij de slachtoffers van zijn wrede regime niet gunde”, aldus een persverklaring die het Witte Huis uitgaf een uur na de voltrekking van het doodvonnis.

Bush’ verklaring stelde verder dat de „executie aan het eind komt van een zwaar jaar voor de Iraakse bevolking en voor onze manschappen. Saddam terechtstellen zal het geweld in Irak niet stoppen, maar het is een belangrijke mijlpaal op de weg naar de democratisering van Irak”.

Bush was vrijdag op zijn ranch in Texas, waar hij met zijn kabinetsleden overlegde over een nieuwe strategie in Irak. Waarschijnlijk volgende week zal hij in een tv-toespraak uitleg geven over deze nieuwe aanpak. In dit verband stelde het Witte Huis vrijdag: „Er wachten ons nog vele moeilijke keuzes en nog meer opofferingen. De veiligheid van de Amerikaanse bevolking vereist echter dat we niet ophouden Iraks jonge democratie te beschermen”.

Anders dan Bush zetten Amerikaanse kranten vraagtekens bij het „eerlijke proces”. In een hoofdredactioneel commentaar stelt The New York Times: „Een zorgvuldig uitgevoerd, gewetensvol en eerlijk proces had de schade die [Saddams] regime aanrichtte, kunnen tenietdoen. [..] Maar dit gebeurde niet. [..] Wat een waterscheiding had kunnen zijn, is nu een nieuwe gemiste kans gebleken”.