Bagdad kijkt naar verloop executie

De Iraakse regering heeft gisteren onderzoek ingesteld naar het verloop van de terechtstelling van Saddam Hussein, die met mobiele telefoons is gefilmd en waarbij bewakers volgens de opnamen de afgezette leider beschimpten.

Dit, plus het feit dat de executie in de vroege ochtend van 31 december werd voltrokken op wat voor sunnieten de eerste dag van de Eid al-Adha, het offerfeest, was, leidde tot tot woede-uitbarstingen in sunnitische delen van Irak. In Samarra verbrak een menigte de sloten van de Gouden Moskee, een belangrijk shi’itisch heiligdom dat in februari doelwit was van een aan sunnieten toegeschreven aanslag. In Mosul brak een gevangenisopstand uit. Ook in het buitenland hadden protesten plaats. Saddams dochter Raghad, die vanuit Jordanië de verdediging van haar vader hielp financieren, liet zich zien bij een betoging van enkele honderden mensen in Amman.

Hoewel de Iraakse regering aanvankelijk vasthield aan haar plan Saddam op een geheime plaats te begraven, om te voorkomen dat zijn graf een pelgrimsoord zou worden, zwichtte zij voor Amerikaanse druk om hem aan zijn stam over te dragen als toegeving aan de sunnieten. Met een Amerikaanse helikopter werd Saddams lijk overgevlogen naar Tikrit, en per auto naar Awja, zijn geboortedorp, waar hij naast zijn in 2003 gedode zoons Uday en Qusay werd begraven. Honderden mensen stroomden de afgelopen dagen naar zijn graf om wraak te zweren. Een familielid zei bij het graf een presidentiële bibliotheek en een religieuze school te willen oprichten.

Op het laatste dag van het oude jaar werd de 3.000ste gesneuvelde Amerikaanse militair sinds het begin van de oorlog in maart 2003 bekendgemaakt. Hij ging om Dustin Donia, die 28 december de dood vond bij een bomexplosie in Bagdad. December was met 113 doden de bloedigste maand voor de Amerikaanse strijdkrachten in Irak sinds november 2004. (AP, Reuters, AFP)