Als je iets niet lust of snapt, mag je Sonja bellen

Tot haar twintigste snapte Sonja Bakker niet waardoor ze zo dik was.

Miljoenen mensen kopen nu haar boeken met menu’s.

Dit is Sonja Bakker . Sonja Bakker (1974) is geboren in Avenhorn in Noord-Holland. . Haar boeken: Bereik je ideale gewicht (2005), Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners (2006), Bereik én behoud je ideale gewicht (2006). Hoorn, 20-12-06. Sonja Bakker. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Dit is Sonja Bakker . Sonja Bakker (1974) is geboren in Avenhorn in Noord-Holland. . Haar boeken: Bereik je ideale gewicht (2005), Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners (2006), Bereik én behoud je ideale gewicht (2006). Hoorn, 20-12-06. Sonja Bakker. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Sonja Bakker (32), beroemd door haar lijnadviezen, zit achter een tafeltje in een winkel van Zorg en Zekerheid in Amstelveen. Ze signeert haar boek, haar derde boek, Bereik én behoud je ideale gewicht.

„Ben je ook al bezig?”, zegt Sonja Bakker tegen een vrouw van een jaar of zestig. „Hoeveel al?”

De vrouw straalt. „Twaalf kilo. Ik moet er nog vijfentwintig.”

„Wat goed van je”, zegt Sonja Bakker.

De vrouw: „Ik heb net een paar verjaardagen gehad. Toen heb ik wel meegedaan.”

Sonja Bakker: „Dat moet ook hoor. En dan de volgende dag weer streng.”

De vrouw: „Ik ben geen snoeper. Maar hartige dingen... Een blokje kaas...”

Sonja Bakker: „Weet je wat ook lekker is?” Ze legt haar hand op de arm van de vrouw. „Een stukje ossenworst. Of neem een crackertje.”

De vrouw: „Ja, met een plakje kaas erop”. Ze is even stil. „Mágere kaas.”

Sonja Bakker: „Eén plakje!”

De vrouw heet Anja, ze is 62. Ze vertelt dat ze dik werd na de overgang. Ze woog rond de 55 kilo, ze werd 100. Toen kreeg ze last van haar voeten, haar knieën. Ze was verkoopster bij Blokker. Nu zit ze in de WAO.

,,Vorig jaar’’, zegt ze, ,,kreeg ik te horen dat ik apneu heb en dat ik moest afvallen’’. Een apneu is een korte periode van ademstilstand, in de slaap. ,,Ik kreeg ook te horen dat ik er medisch gezien eigenlijk niet toe in staat was.’’

Ze probeerde het met een diëtiste, maar het hielp niet. ,,Ik moest allemaal rare dingen in huis halen.’’ Toen zag ze Sonja Bakker op de televisie. ,,Ik ben gelijk dat boek gaan halen.’’

Ze wijst naar de tafeltje waar Sonja Bakker zit. ,,Kijk hoe aardig ze is. Ze is normaal. Die weekmenu’s van haar zijn ook normaal. En als je iets niet snapt of iets niet lust, kun je bellen. Je zegt: vandaag moeten we tosti met geitenkaas eten, maar wij lusten geen geitenkaas. Dan zeggen ze: gewone kaas mag ook hoor.’’

Haar man doet nu ook mee. En haar schoondochter. En haar kleindochter. Nu haar zoon nog, die is het dikst van allemaal. ,,Maar die wil niet. Hij zegt: al die groente, ik ben toch geen konijn? Hij zit veel in de auto. Hij eet onderweg liever een lekkere bal gehakt.’’

Koen Lenting, de man van Sonja Bakker, is vandaag ook mee. Ze moeten nog naar Lisse en Hoofddorp en hij rijdt haar. Anderhalf jaar geleden was hij nog accountmanager bij Honda. Sonja Bakker had haar eerste boek al af, maar niemand wilde het uitgeven. ,,Toen hebben we het zelf gedaan’’, zegt Koen Lenting.

Vijfduizend exemplaren, anders werd de kostprijs per stuk te hoog. De schuur van Sonja Bakkers vader, een bollenboer, stond vol. Een supermarkt wilde er wel 2.000 in de winkel leggen. Binnen een dag waren ze verkocht. De volgende dag die andere 3.000 ook. Nu zijn er van alle boeken samen bijna een miljoen verkocht.

Koen Lenting heeft zijn baan bij Honda opgegeven. En Sonja Bakker treedt overal op, nu ook voor artsen en diëtisten.

Ze weegt 58 kilo en is 1 meter 66. Op haar negentiende woog ze nog tegen de 80. Ze snapte niet waardoor dat kwam. Nadat ze alles had geprobeerd om dunner te worden, begon ze aan een cursus voedingsleer van het LOI. (Daarvoor deed ze de huishoudschool en Schoevers.) Ze begreep dat ze dik bleef door de kaas en de zoete witte wijn, door het hongeren en zich dan weer volproppen.

Ze werkte toen al, in Volendam bij Christine le Duc. Daar begon ze met het adviseren van mensen die wilden afvallen. Haar eerste klant was een meisje van de administratie. Daarna kwam de moeder van dat meisje. Toen kwam heel Volendam. ,,Ik maakte weekmenu’s voor hen, met eten waar ze aan gewend waren. Maar dan minder. En met meer variatie.’’

In de auto naar Lisse vertellen Sonja Bakker en Koen Lenting over hun bezoek aan het Voedingscentrum, in oktober. Het Voedingscentrum had gezegd dat het dieet van Sonja Bakker geen blijvend resultaat gaf. ,,Dat deed pijn’’, zegt Koen Lenting. ,,We wilden erover praten.’’

Sonja Bakker schreef daarna in acht weken Bereik én behoud je ideale gewicht. Maar het Voedingscentrum zegt nog steeds dat het dieet van Sonja Bakker niet beter is dan andere diëten. Joke Hammink, voedingskundige: ,,Mensen zullen ervan vermageren. Maar daarna? Blijven de kilo’s er ook af? Daarvoor moeten mensen hun leefstijl veranderen. Dat is aantoonbaar heel lastig.’’

Ze zegt ook dat het dieet niet in overeenstemming is met de schijf van vijf. ,,Er zit te weinig brood en te weinig zuivel in. En dan schrijft ze dat je van witte wijn cellulitis krijgt en dat fruit je lichaam reinigt. Dat is echt onzin.’’

In de winkel van Zorg en Zekerheid in Lisse staat om half twee ’s middags ook al een lange rij vrouwen en mannen klaar, het boek van Sonja Bakker onder de arm. Sonja Bakker gaat achter een tafeltje zitten. ,,Hoeveel moet er nog af? Elf kilo? Nou, dan ben je in maart klaar. Dat garandeer ik je.’’ En: ,,Ik zeg altijd, zonder strijd geen kilo kwijt.’’

Cor, 55 jaar, conciërge op een school, eerst 80 kilo, nu 72, koopt een boek voor zijn vrouw en voor zijn dochter. Zijn vrouw is al afgevallen, met het eerste boek van Sonja Bakker. Ze woog 105 kilo, bij 1 meter 60. Nu is ze 88 kilo. Ze gaat elke week naar de sportschool. Met de auto, dat wel. ,,Een koekje hier, een pindaatje daar en ’s avonds een stukje worst’’, zegt Cor. ,,Al die dingen die we vroeger niet hadden. Zo is het gegaan.’’

Zijn dochter is ver boven de 100 kilo. ,,Ze is nu anderhalf jaar getrouwd. Ze gaat uit eten, ze fietst niet meer. Ik zie haar groeien. Maar als ik er iets van zeg, wordt ze kortaf. Ze wil kinderen en ik denk: dan zal ze toch eerst moeten afvallen. Daarom geef ik haar dat boek, voor Kerstmis. Ik hoop dat ze het gaat lezen.’’

    • Jannetje Koelewijn