Akkoord Wit-Rusland en Rusland over gasprijs

Rusland en Wit-Rusland hebben zondagavond op de valreep een nieuw contract over de levering van gas afgesloten.

Dit heeft topman Aleksej Miller van het Russische gasbedrijf Gazprom bekendgemaakt. Rusland had gedreigd de gasleveringen per 1 januari te staken als er dan geen nieuw contract voor 2007 zou zijn.

De Wit-Russische premier Sergei Sidorsky zei gisteren dat de regering in Minsk akkoord is gegaan met een gasprijsverhoging van 46 naar 100 dollar per duizend kubieke meter. Rusland had 105 dollar (80 euro) geëist.

Sidorsky voegde eraan toe dat ook de doorvoer van gas naar Europa hiermee gegarandeerd is. Eerder had Wit-Rusland gedreigd de doorvoer naar Europa te staken als Moskou de gaskraan naar Wit-Rusland zou dichtdraaien als dit land niet wilde instemmen met een prijsverhoging.

Gazprom zei ook de tarieven voor gasdoorvoer naar Europa te verdubbelen. Ook betaalt de Russische onderneming 2,5 miljard dollar om de komende vier jaar de helft van de pijpleidingen in Wit-Rusland te beheren.

Ongeveer 20 procent van de Russische gasexport naar Europa stroomt door Wit-Rusland. Een vergelijkbare ruzie tussen Gazprom en Oekraïne, een jaar geleden, zorgde ervoor dat gasleveranties naar West-Europa kort werd verstoord. Het leidde tot vragen over Moskous betrouwbaarheid als energieleverancier.

De nieuwe verhoogde gasprijs geldt voor 2007. Wat daarna gebeurt, is nog onduidelijk. Bronnen binnen Wit-Rusland stellen dat Gazprom nog vier jaar lang de gasprijs elk jaar mag verhogen met 11 dollar. Daarmee zou de gasprijs in 2011 op 144 dollar komen. Gazproms voorstel was om in 2011 uit te komen op een gasprijs van 200 dollar.

Niet alle details van de overeenkomst van afgelopen weekend zijn helder. Ook verschilden de standpunten over de inhoud van het akkoord tussen Wit-Rusland, Rusland en Gazprom. In Wit-Rusland werd zondag een persconferentie gehouden, in Rusland nog niet.

Gazprom is de laatste jaren bezig de gasprijzen te verhogen tot niveaus die de wereldmarktprijs benaderen. Bevriende naties hoefden vele jaren een fractie te betalen van die prijs. Zelfs na de prijsverhoging tot 100 dollar betaalt Wit-Rusland nog niet de helft van die wereldmarktprijs. (ANP, AFP, AP, Reuters)