Aanslag brengt overleg tussen Madrid en ETA in gevaar

Madrid. Bij een zware bomaanslag op de internationale luchthaven van Madrid die is toegeschreven aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn zaterdag zesentwintig gewonden gevallen en twee personen vermist geraakt. De Spaanse premier Zapatero heeft in een reactie op de aanslag verklaard de lopende besprekingen met de ETA, over een definitieve wapenstilstand, te zullen opschorten. Indien de vermisten, twee Ecuadorianen, om het leven zijn gekomen, zijn zij de eerste dodelijke slachtoffers van de ETA sinds 2003. Toen kondigde de ETA een bestand af. De kans dat de vermisten nog worden gevonden, werd door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Rubalcaba gisteren ”heel klein” genoemd. De bom zat verstopt in een vrachtwagen en ging af in een parkeergarage op de luchthaven van Madrid. De besprekingen tussen de Spaanse regering en de ETA, die in maart vorig jaar van start gingen, verliepen de afgelopen weken al steeds moeizamer. De strijd voor een onafhankelijk Baskenland heeft de afgelopen decennia meer dan 850 levens gekost.