7 redenen om uit te gaan

Tragikomische personages Lights in the Dusk Regie: Aki Kaurismäki. Met: Janne Hyytiäinen, Maria Heiskanen.
Tragikomische personages Lights in the Dusk Regie: Aki Kaurismäki. Met: Janne Hyytiäinen, Maria Heiskanen.

1 Uit eten met IENS

Senayan

Isabellaland 806, Den HaagTelefoon 070-383 26 39Keuken open 16.00-22.00, maandag geslotenGemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 20,00 euroCategorie: Indonesisch

Dit restaurant met de goede Javaanse keuken vormt een uitstekend en betaalbaar alternatief voor zelf koken. Er zijn duurdere Indonesische restaurants die kwalitatief minder goed zijn. In het weekend heeft het een heerlijk, maar bovenal bijzonder voordelig onbeperkt buffet. Houd er wel rekening mee dat de scherpte iets is aangepast aan de Hollandse smaakpapillen.

goed | Dit Indonesisch restaurant heeft een leuke bediening en een leuke gastvrouw. Het is gezellig druk. Het buffet is eenvoudig en goedkoop maar wel voldoende, saté is niet inbegrepen. De saté kambing is hier erg goed en die kun je ook van de kaart bestellen. (13-09-2006 J. v. W. te Ridderkerk)

goed | Hier kun je heerlijk Indisch eten in een moeilijk te vinden restaurantje. Het buffet is heerlijk en ook het afhalen voldoet iedere keer weer ruim aan mijn verwachtingen. Een aanrader en zeker het proberen waard. (15-08-2006 H. te Den Haag)

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

2 TONEEL

Weg

Amsterdam: Bellevue. Tijd: 20.30u. Prijs: 12,50/15 euro. Res/inl: 020-5305301 & www.theaterbellevue.nl

Weg is speciaal door Kees Prins geschreven voor de actrices Raymonde de Kuyper en Leny Breederveld. Twee vrouwen lijken heel tevreden met hun leven. De een heeft een goede baan en de ander heeft een man met een goede baan. Maar niets is zo veranderlijk als de liefde. Als zij beiden, ieder op een andere manier, in de steek worden gelaten, wordt het tijd voor actie. Zij springen in de auto en zijn vastbesloten hun oude leventje achter zich te laten. Maar kan dat nog wel als je ‘ergens tussen de veertig en vijftig jaar’ bent? En wat is hun doel?

3 THEATER

Wunderbaum - Magna Plaza

Rotterdam: Winkelcentrum Alexandrium I. Tijd: 18.30u. Kaarten alleen bij Schouwburg, afhalen uiterlijk 1.5 uur van te voren. Legitimatie meenemen i.v.m. borg koptelefoon. Inl: 010-4118110; www.wunderbaum.nl

De jonge acteurs van acteurscollectief Wunderbaum (voorheen Jonghollandia) brengen hun nieuwe voorstelling tussen de winkelende mensenmassa in winkelcentrum Alexandrium I. De acteurs vertellen verhalen gebaseerd op de film Dolls van Takeshi Kitano. Je hoort haarscherpe dialogen, vermengd met flarden rockopera en popmusical. Met Matijs Jansen, Wine Dierickx, Marleen Scholten, Walter Bart, Maartje Remmers.

4 Show

Cats

Den Haag: World Forum Convention Center. Tijd: 20.00u. Kaarten kosten 25 tot 54 euro. Inl/res: 070-3066366 & www.worldforumcc.com

Het dans- en zangfestijn dat musicalmaker Andrew Lloyd Webber baseerde op de kattengedichten van T.S. Eliot, maakt een tournee langs de grootste theaters van het land. Terwijl het tienkoppige orkest van Carlo van der Put de popsongs van Lloyd Webber continu laat spetteren, kruipen, springen en zingen de 35 spelers als katten in de nacht. Dat deze Cats, net als de eerdere versie uit 1987, een zegetocht gaat maken, is evident.

5 FILM

Lights in the Dusk

Regie: Aki Kaurismäki. Met: Janne Hyytiäinen, Maria Heiskanen. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam.

De Finse regisseur Aki Kaurismäki gaat door waar hij met The Man Without a Past (2002) gebleven was. Tragische personages in tragikomische situaties brengen en rustig kijken hoe ze zich er weer uit manoeuvreren. Ditmaal moet de nachtwaker Koistinen eraan geloven. Hij wordt in de val gelokt door een gangster en zijn liefje. Het gaat allemaal in een kalm tempo dat minder associaties met The Godfather dan met Ober oproept.

6 Poëzie

Poëzieparcours

Maastricht: Centre Céramique. Gratis. Inl: www.gedichtendag.org

Op 25 januari wordt in Nederland en Vlaanderen de 8e editie van de Landelijke Gedichtendag gehouden. De dag staat dit keer in het teken van stilte en eenvoud. De Vlaamse dichter Leonard Nolens schreef de Gedichtendagbundel. Gedurende de maand januari kan men als opmaat naar de Gedichtendag een poëzieparcours volgen langs de bibliotheek, zes boekhandels en drie antiquariaten die in de etalage een bekend gedicht laten zien. Van de route wordt bij de deelnemers een boekenlegger verspreid. Het startpunt van de wandeling is het Centre Céramique.

7 TENTOONSTELLING

Herculaneum

Nijmegen: Museum Het Valkhof. T/m18 maart, di-vr 10.00-17.00u, za & zo 11.00-17.00u. Inl: 024-3608805 & www.museumhetvalkhof.nl

In het jaar 79 na Christus verwoestte een uitbarsting van de Vesuvius de steden Pompeii en Herculaneum. Op de tentoonstelling De laatste uren van Herculaneum worden kunstschatten getoond als brozen beelden, marmeren sculpturen, fresco’s, papyrusrollen en menselijke afgietsels. Computeranimaties, foto’s en filmbeelden laten de verwoestende werking van vulkaanuitbarstingen zien.