3 doden, 38 gewonden na aanslagen Bangkok

Aanhangers van de vorig jaar afgezette regering zijn verantwoordelijk voor de reeks bloedige bomaanslagen in Bangkok op Oudejaarsavond. Dat claimt de huidige regering van Thailand, een militair bewind dat sinds september de macht in handen heeft. Bij de bomaanslagen kwamen drie mensen om het leven en werden 38 gewond, van wie negen buitenlanders.

Zittend premier Surayud Chulanont zei gisteren dat informatie van de veiligheidsdienst wijst op betrokkenheid van „groeperingen die politieke macht zijn verloren”. Chulanont leidt de regering die op 19 september vorig jaar na een geweldloze coup de macht overnam van premier Thaksin Shinawatra, een omstreden populist die in 2001 premier werd. Chulanont zei gisteren echter ook niet te weten wie de precieze daders zijn. Buitenlandse betrokkenheid sloot hij uit.

Ex-premier Shinawatra ontkent achter de aanslagen te zitten. Shinawatra, die zich sinds de machtsovername op een onbekende locatie buiten Thailand bevindt, deed de beschuldiging aan zijn adres bij monde van zijn advocaat af als „een lastercampagne”.

Sommige leden van de ex-regering wijzen op de mogelijke betrokkenheid van moslimmilities in het zuiden van het land die strijden voor onafhankelijkheid. Premier Chulanont noemde dit „een zeer kleine mogelijkheid”.

In totaal gingen op Oudejaarsavond acht bommen af op diverse locaties in het centrum van Bangkok. De explosieven waren vervaardigd uit kunstmest en werden met behulp van digitale horloges van een afstand tot ontploffing gebracht.

Direct na de aanslagen werden de veiligheidsmaatregelen in Bangkok flink aangescherpt. De politie zette zesduizend controleposten op in de stad. Thailand vreest dat het geweld in de hoofdstad een negatief effect zal hebben op het toerisme, een belangrijke inkomstenbron van het land. (Reuters, BBC)