Televisie Film van de Dag

Scene uit de film Swing scene uit de film Swing (regie Tony Gatlif 2002)
Scene uit de film Swing scene uit de film Swing (regie Tony Gatlif 2002)

Swing. Tony Gatlif documenteert met zijn films (‘Gadjo dilo’, ‘Vengo’) de verdwijnende zigeunercultuur en het leven van zigeuners in Europa. Soms bevestigen ze schaamteloos de vooroordelen over de Roma, soms worden deze uitgedaagd. Het jongensboekachtige ‘Swing’ gaat over de Manouche, zigeuners uit de Elzas. Swing is een (zigeuner)meisje dat in de zomervakantie vriendschap sluit met een bleek blank jongetje dat graag wil leren gitaarspelen. Die vriendschap tussen Swing en Max is een mooi symbool voor Gatlifs oeuvre, waarin muziek vaak de etnische spanningen tussen bevolkingsgroepen overstijgt. In ‘Swing’ wordt zigeunerjazz in de traditie van Django Reinhardt gemengd met klezmer (joods) en Arabische muziek, met als hoogtepunt een intense uitvoering van ‘hymne aan de vrede’. Met de jazzgitaristen Tchavolo Schmitt als gitaarleraar Miraldo en Mandino Reinhardt. (Tony Gatlif, 2002, F), België 2, 23.45-1.15u.

André Waardenburg