Virtueel martelen is moeilijker dan ongezien pijnigen

Rotterdam, 28 dec. Mensen raken van streek als ze een levensecht computerfiguurtje moeten martelen. Dat schrijft computerwetenschapper Mel Slater van het University College London in het wetenschappelijke tijdschrift PLosOne. Slater bootste op de computer een controversieel experiment uit de jaren zestig na. Psycholoog Stanley Milgram van Yale University toonde toen aan dat mensen bereid zijn proefpersonen voor foute antwoorden te bestraffen met zware elektrische schokken als een gezagsdrager hen daartoe opdracht geeft. In het experiment van Milgram gaven de echte proefpersonen schokken aan mensen die ze niet zagen. Ze hoorden de pijnkreten en de slachtoffers bonkten op de muur. In het nieuwe experiment liet Slater vrijwilligers schokken toedienen aan een luid protesterende virtuele vrouw op het beeldscherm, of aan een vrouw die alleen met tekstboodschappen op het beeldscherm protesteerde. De proefpersonen die een virtuele vrouw zagen, gingen minder ver in het toedienen van schokken. Zij raakten in de loop van het experiment ook steeds meer gestresst.