We leven in een tijd dat je niet mag falen

Tekeningen: Bas van der Schot
Tekeningen: Bas van der Schot Schot, Bas van der

Simon de Koning (20), student technische natuurkunde in Delft.

„Je zit in de collegezaal, de professor legt iets uit en je weet: dit snapt helemaal niemand. Maar wie vraagt of hij het nog een keer wil uitleggen? Misschien lachen de anderen je dan wel uit. Of ze maken een lullige opmerking.

We leven in een tijd dat je niet mag falen. Je moet alles in één keer goed doen. En als dat niet lukt, kun je maar beter je mond houden. Niemand zit erop te wachten dat je je onzekerheid laat zien. Of beter: je kwetsbaarheid.

Ik heb het gemerkt toen ik een vriend was kwijtgeraakt door een verhuizing. Dat raakte me echt, maar ik wist een hele tijd niet met wie ik daarover kon praten. Ik dacht: ‘als ik dat tegen een andere vriend zeg, raak ik die ook nog kwijt.’ Ik weet nu: tegen een echte vriend kun je zoiets zeggen. Maar tegen mensen in de kring daaromheen kun je beter zwijgen.

Ik besprak het met mijn huisgenoten. Ze waren het helemaal met me eens. Buiten de deur onzeker zijn, je emoties tonen, doe het maar liever niet. Je maakt jezelf belachelijk.

Kijk hoe er over seks gepraat wordt. Je kunt wel zeggen: heb jij nog lekker geneukt vannacht? Dat is stoer. Maar de emotionele kant? Zeggen dat je... eh... ja, wat eigenlijk? Dat kan dus niet. De emotionele kant van seks bestaat niet. Ik heb geen idee hoe dat komt.’’