‘Vele doden bij strijd in Somalië’

Bij gevechten afgelopen week tussen Somalische islamitische milities en troepen van de door Ethiopië gesteunde overgangsregering zijn honderden doden gevallen. Dat hebben waarnemers gisteren gezegd.

Duizenden Somaliërs hebben hun huizen verlaten en zijn op de vlucht voor het geweld, terwijl de islamitische strijders hun opmars naar Baidoa voortzetten. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Gisteren waren de gevechten minder hevig, hoewel inwoners van de stad Baidoa geweerschoten in de verte hoorden. Nieuwe aanvallen worden gevreesd. Een woordvoerder van de islamistische milities zei in de hoofdstad Mogadishu dat de gevechten zullen verhevigen. „We zullen nu onze echte aanval inzetten tegen de binnendringers. We stoppen niet voordat we de Ethiopiërs uit ons land hebben verdreven.”

In de havenstad Kismayo meldden getuigen dat ze „Arabische” strijders hebben zien afmeren. De leider van de ICU zei donderdag dat Somalië in staat van oorlog was met Ethiopië.

De gevechten vonden de afgelopen dagen plaats bij ten minste drie dorpen nabij Baidoa, waarvan de islamitische strijders beweren dat ze die hebben ingenomen. Lichamen lagen in de straten van dorpjes waar donderdagavond is gevochten.

De VN veroordeelden de gevechten en beschuldigden beide partijen van het inzetten van kindsoldaten. (Reuters, AP)