Thee van hout blijft altijd drijven

Theezakjes zakken naar de bodem van een glas, houten zakjes blijven drijven.
Theezakjes zakken naar de bodem van een glas, houten zakjes blijven drijven.

Een vergissing. De Hema verkoopt zes houten theezakjes in een kistje. De stijve zakjes zijn geel gelakt met zwarte lijntjes erop alsof ze een kraagje hebben. Het lijken houten overhemdjes zonder mouwen. Onder de theezakjes is een prijskaartje vastgezet. Ze kosten 2,25 euro. Er staat iets bij. ‘Theezakjes met verschillende smaakjes.’

Hoe enthousiast en achterlijk kan een grote lummel zijn? Wat een vinding, denkt-ie. Zes onverwoestbare theebuiltjes van hout. Zeker als de smaak net zo lang meegaat als het hout zelf is het reuze handig.

Gewone thee in builtjes is niet veel meer dan wat geur en smaak. Er wordt weliswaar toverkracht aan toegeschreven en een beetje heks doet haar inkopen in de natuurvoedingswinkel waar een enorm aantal theesoorten op de schappen staat die volgens de etiketten mensen in slaap helpen, ontslakken, ophelderen, doorgronden en wat niet al. Maar het is geur, smaak en geloof. Je kunt net zo goed een lekker houtje in heet water hangen. Daarom was de grote lummel zo verrukt van wat hij in de Hema vond.

Kijk meid, houten theezakjes met een smaakje. Eerste domper, de kleine was het tegendeel van enthousiast: ‘Dat kan toch niet lekker zijn?’

Tweede teleurstelling, er zit helemaal geen smaakje aan, je moet je het verbeelden. Aan elk zakje hangt een labeltje aan een touwtje, net echt, en op het labeltje staat een plaatje dat je helpt de smaak te dromen. Staat er een bloem op dan smaakt je thee naar een bloem. Plaatje van drie bloemen? Driebloementhee! Paarse kersen? Paarsekersenthee! Zo simpel. Het is speelgoed, snap dat dan.

Op deze plek in de krant is eerder geschreven over het houten ontbijt uit de antroposofische speelgoedwinkel. Een houten ei in schijven met klittenband ertussen. Een tomaat, ook in delen, ook met klittenband. Met een houten mesje kun je de twee zijden klittenband van elkaar losduwen en moet je fantaseren dat je een tomaat in plakjes snijdt, of boterhammen. Het houten ontbijt zou een Nederlands ontwerp zijn maar is dan in elk geval nauwkeurig gekopieerd in China, want ook het goedkope Chinawarenhuis Action heeft het. Internetspeelgoedwinkels die postorderen hebben ook varianten. Er is een kistje houten fruit dat met klittenband bijeen gehouden wordt (vierkante banaan), er is houten groente, een houten knakworst, een keur aan houten taarten in punten voorgesneden, en er is zelfs een houten vis die in drie stukken gesneden kan worden.

En zo moet je het zien; als je kind je zijn houten speelgoedontbijt op bed wil brengen, een ritueel en verplicht blij verrast zijn, dan moet dat eigenlijk wel een compleet ontbijt zijn. Met koffie of met thee. Houten koffie is wat al te moeilijk. Maar thee? Moet kunnen, dacht een speelgoedontwerper van de Hema op een ochtend toen hij zijn eigen natte theezakje ophees uit zijn glas. Dat kan in hout, schoot het door zijn kop.

Zo gedacht, zo gezaagd. Hij zag alleen een kleinigheid over het hoofd. Een kind kan veel fantaseren. Maar houten water gaat te ver. Dat moet echt water zijn, uit de kraan. En kijk: een houten theezakje doet het niet, het blijft boven in het glas. Het drijft.

Wouter Klootwijk