Galapagos doet Franse overname

De Belgisch-Nederlandse biotechnologieonderneming Galapagos neemt de Franse branchegenoot ProSkelia over. Galapagos kondigde vandaag aan daarover een overeenkomst te hebben getekend met het Britse moederbedrijf ProStrakan.

ProSkelia ontwikkelt geneesmiddelen voor botziekten, en ontstond in 2002 als een afsplitsing van concurrent Aventis. In 2004 werd het bedrijf gekocht door ProStrakan, dat het nu weer doorverkoopt.

Met de onderneming koopt Galapagos een gespecialiseerde afdeling voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van botziekten, en drie geneesmiddelen tegen osteoporose (botontkalking) en botmetastase (uitzaaiing van kanker naar de botten). Deze middelen zijn in de testfase en worden dus nog niet op mensen toegepast. Ook heeft ProSkelia een geneesmiddel in ontwikkeling tegen cachexie (spierverzwakking en gewichtsverlies).

De overname moet Galapagos helpen bij zijn doel in 2008 verschillende geneesmiddelen tegen bot- en gewrichtsziekten te hebben.

Galapagos kreeg vorig jaar een beursnotering in zowel Brussel als Amsterdam. Het biotechnologiebedrijf uit Mechelen en Leiden leverde al verschillende diensen aan de farmaceutische industrie, maar wilde ook zelf geneesmiddelen gaan ontwikkelen. In de afgelopen periode kocht het bedrijf verschillende kleinere branchegenoten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Ook werkt Galapagos samen met grote farmaciebedrijven als Astrazeneca en Glaxo.

Het bedrijf is nog verlieslatend. In augustus bleek bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat het nettoverlies bij Galapagos was opgelopen van 3,4 miljoen euro tot 5,5 miljoen.

Galapagos betaalt 12,5 miljoen euro in nieuwe aandelen Galapagos, meldde de onderneming vandaag. Daarnaast kan ProStrakan voor een bedrag van maximaal 14,5 miljoen euro meedelen in het verkoopsucces van de geneesmiddelen die ProSkelia al in ontwikkeling heeft. Dat bedrag is afhankelijk van het succes van de geneesmiddelen in komende jaren.

Om de overname te kunnen betalen heeft Galapagos voor 31 miljoen euro aandelen geplaatst bij investeerders in Europa en de Verenigde Staten.