Een handige voetbalster van de straat

Fabio Cannavaro is bekend als wereldspeler van het jaar.

Maar wie won de verkiezing door de FIFA bij de vrouwen?

Wereldvoetbalster van het jaar Marta aan de bal tegen Amerika in de olympische finale van 2004. Foto AP ** FILE ** Brazil's Marta, right, and USA's Linsdsay Tarpley go for the ball during a gold medal women soccer game between USA and Brazil for the Athens 2004 Olympics at the Karaiskaki stadium in Athens, on Thursday Aug. 26, 2004. Fabio Cannavaro of Italy and Brazilian Marta have been crowned the F.I.F.A. World Player and the F.I.F.A. Women's World Player respectively for the year 2006 in a gala awards ceremony held in Zurich, Switzerland Monday Dec. 18 2006. (AP Photo/Kevork Djansezian)
Wereldvoetbalster van het jaar Marta aan de bal tegen Amerika in de olympische finale van 2004. Foto AP ** FILE ** Brazil's Marta, right, and USA's Linsdsay Tarpley go for the ball during a gold medal women soccer game between USA and Brazil for the Athens 2004 Olympics at the Karaiskaki stadium in Athens, on Thursday Aug. 26, 2004. Fabio Cannavaro of Italy and Brazilian Marta have been crowned the F.I.F.A. World Player and the F.I.F.A. Women's World Player respectively for the year 2006 in a gala awards ceremony held in Zurich, Switzerland Monday Dec. 18 2006. (AP Photo/Kevork Djansezian) Associated Press

Als 7-jarig meisje had Marta Vieira da Silva hulp van haar moeder nodig om te mogen meedoen aan Braziliaanse potjes straatvoetbal tussen luidruchtige jongens. Bij de uitverkiezing tot wereldvoetbalster van het jaar door wereldvoetbalbond FIFA, maandag, volstond slechts de voor- en intussen voetbalnaam van de 20-jarige aanvalster: Marta.

Waar de mannelijke wereldvoetballer van het jaar Fabio Cannavaro, de aanvoerder van de Italiaanse wereldkampioenen, begon met voetballen in de vuile straten van Napels, deed Marta dat in een vergelijkbare woestenij in Dois Riachos. In het stadje in het noorden van Brazilië moest het schriele meisje vechten voor haar plaats in de geïmproviseerde ruwe partijtjes. Als 14-jarige werden haar trucs met de bal opgemerkt door scouts van Vasco da Gama.

Via de Braziliaanse competitie belandde Marta uiteindelijk bij haar huidige profteam, de Zweedse landskampioen Umea IK. De clubleiding van een van ’s werelds meest gerenommeerde vrouwenclubs hield haar aan de betaalde verbintenis, waardoor de wereldvoetbalster van het jaar niet te zien was bij het wereldkampioenschap voor speelsters tot 20 jaar. De aanvalster die veertien keer scoorde in de kwalificatiereeks ontbrak bij de eindronde.

„Het is als een wereldkampioenschap zonder Ronaldinho of Zidane”, zei de Braziliaanse bondscoach Jorge Barcelos. Ondanks haar afwezigheid bij een landentoernooi werd Marta maandag door bondscoaches en aanvoerders van de 207 bij de FIFA aangesloten voetbalbonden gekozen als opvolgster van de Amerikaanse Mia Hamm (2001 en 2002) en de Duitse Birgit Prinz (2003, 2004 en 2005).

Zo verlegen als ’s werelds beste voetbalster haar trofee in Zürich in ontvangst nam, zo dominant is ze op het veld. Beelden toonden een snelle en behendige speelster die tegenstanders op allerlei manieren op het verkeerde been zet. Met de bal aan haar voeten gekleefd nadert de frêle aanvalster verdedigers tot ze haar kunnen aanraken, om ze met een schijnbeweging te passeren zodra ze willen ingrijpen. Vaak volgt een doelpunt of een beslissende pass.

Haar geroemde techniek toonde ze voor het eerst op mondiaal niveau bij het WK voor speelsters tot 19 jaar in 2002. Brazilië werd vierde en Marta maakte als 16-jarige zes doelpunten. Een jaar later scoorde ze drie keer op het ‘grote’ WK in Amerika en in 2004 won ze met Jong Brazilië een zilveren medaille bij de Olympische Spelen van Athene, naar eigen zeggen het mooiste moment in haar carrière.

„Ze heeft een lange weg te gaan. Ze is nog maar een kind”, zei oud-aanvalster Mia Hamm over de 1.60 meter lange Braziliaanse. „Toch zou ik haar altijd in mijn team willen. Ze kan dribbelen, passeren en heeft een competitief hart. Als ze gezond blijft en zich met de juiste mensen inlaat, kan ze beangstigend dominant worden.”

Zelf heeft Marta geen vastomlijnde loopbaanplanning. „Voetbal is geen bewuste beslissing geweest, voor mij is het iets natuurlijks.”