Duitsland

Geheimen van Angkor Vat Mystiek en gigantisch is Angkor Vat, de tempelberg in de jungle van Cambodja. Angkor was het hoogtepunt van de beschaving der Khmer die in de 9de eeuw na Christus niet alleen het totale grondgebied van het huidige Cambodja beheerste maar ook Laos, Zuid-Vietnam en een deel van Thailand. Welke geest staat er achter die overweldigende tempels? Aan welke goden waren ze gewijd? En hoe zag de maatschappij eruit die zulke prestaties wist te leveren? Dergelijke vragen proberen de makers van de tentoonstelling Angkor – Göttliches Erbe Kambodschas te beantwoorden. Ze doen dat aan de hand van beelden, zilverwerk en schilderingen, allemaal uit het Nationale Museum van Phnom Penh.

T/m 9 april in de Kunst- und Ausstellungshalle, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Zo, ma, do 9-19u, di, wo 9-21u, vr, za 9-22u. Inl 0049-2289171-0 en www.kah-bonn.de.

Geschilderde tuinen Tuinen zijn toevluchtsoorden. Maar dat niet alleen, ze weerspiegelen ook hun tijd. De paradijstuin uit de middeleeuwen is een magische cirkel die het Kwaad moet weren. Peter Paul Rubens uit de baroktijd laat gezelschappen in weelderige kasteeltuinen spelletjes spelen. En Jean-Antoine Watteau ontvoert de toeschouwer naar prachtige liefdestuinen. Met de Verlichting begint de psychologische interpretatie van de tuin. Caspar David Friedrich ziet zichzelf als bemiddelaar tussen mens en natuur. Inkijkjes in burgermanstuintjes biedt Carl Spitzweg.

De tentoonstelling Gärten: Ordnung, Inspiration, Glück laat al die tuinen bloeien. T/m 11 maart in het Städel-Museum, Schaumainkai 4, Frankfurt/M. Di, vr, zo 10-18u, wo, do 10-21u. Inl 0049-69-605098-0 en www.staedelmuseum.de.

En Verder Quartett, een toneelstuk van Heiner Müller met Isabelle Huppert in de hoofdrol en Robert Wilson als regisseur, op 21 en 22 dec in het Haus der Berliner Festspiele: www.berlinerfestspiele.de