Kampen Talibaan bij Kabul ontruimd

Amerikaanse commando’s hebben begin november met een offensief drie terroristenkampen ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul opgeruimd. Honderden Talibaan-strijders zouden van daaruit zelfmoordaanslagen hebben georganiseerd bedoeld voor Kabul.

De Amerikaanse luitenant-kolonel Lynn Ashley maakte deze week bekend dat het offensief is georganiseerd na de acht zelfmoordaanslagen in de hoofdstad in september en oktober. „We voorspelden dat er gedurende de wintermaanden meer zelfmoordaanslagen zouden zijn in Kabul”, aldus Ashley. „Door ze een vrijplaats voor de winter te ontnemen denken we dat ze zich minder makkelijk kunnen verzamelen als ze in het voorjaar weer te voorschijn komen.”

Tussen 300 en 500 strijders zouden bommen maken en zelfmoordenaars opleiden in het ruige terrein van de Tagab-vallei in de provincie Kapisa, honderd kilometer ten noorden van Kabul. Volgens Ashley hebben de 250 Amerikanen en 800 Afghaanse politieagenten en militairen ze uiteengejaagd. Ongeveer twintig strijders, van wie enkelen uit Pakistan, zijn omgekomen, aldus de gouverneur van Kapisa, Abdul Satar Murad. Het is onduidelijk waarom de operatie niet eerder is bekendgemaakt.

In Kandahar, de tweede stad van Afghanistan, zijn deze maand elf zelfmoordaanslagen gemeld. In het kader van het afgelopen weekeinde begonnen offensief Baaz Tsuka zijn tot op heden „ongeveer vijftig” doden gemaakt bij gevechten in twee dorpen en een stadje, aldus een woordvoerder van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF. Luchtaanvallen zijn uitgevoerd op onder andere „een commandopost van de opstandelingen” en „een voertuig waarin opstandelingen zaten” in de Panjwayi-vallei.

Ooggetuigen meldden dat Talibaan-strijders afgelopen maandag een jongeman hebben doodgestoken op het marktplein van het dorp Talukan in Kandahar. Volgens de Talibaan had hij gespioneerd voor de Afghaanse overheid en de NAVO-troepen. Zijn lijk werd als waarschuwing voor de dorpsbewoners aan een boom gehangen, aldus de getuigen. Een andere man werd om dezelfde reden onthoofd. De moorden zijn nog niet bevestigd door de lokale overheid of ISAF.

Een woordvoerder van president Karzai maakte gisteren bekend dat een medewerker van het ministerie van Defensie is gearresteerd op verdenking van spionage voor de Pakistaanse geheime dienst ISI. (AP, AFP)