Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Gerald H. definitief vrijuit in zaak Soares

De dertigjarige Gerald H. is definitief vrijgesproken van de moord op Sedar Soares, de zogenoemde ‘sneeuwbalmoord’. De Hoge Raad heeft gistermiddag het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie (OM) verworpen.

Gerald H. werd aanvankelijk veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op Soares, maar werd later in hoger beroep vrijgesproken. Het OM was in beroep gegaan tegen deze uitspraak, omdat het bezwaren had tegen de manier waarop het gerechtshof het bewijsmateriaal had gewaardeerd en geselecteerd. De Hoge Raad oordeelde dat de selectie en de waardering van het bewijsmateriaal echter is voorbehouden aan de rechter en aan het gerechtshof en verwees de zaak daarom niet terug.

De Kaapverdiaanse jongen Sedar Soares werd op 1 februari 2003 in Rotterdam doodgeschoten. De vermoedelijke aanleiding was dat hij vanaf het dak van een parkeerdak nabij het metrostation Slinge een sneeuwbal had gegooid naar een passerende auto. De bestuurder van deze auto stapte uit en vuurde enkele kogels af op de jongen. De jongen overleed een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Al snel kwam de Antilliaan Gerald H. – die zichzelf aanduidt als Japatin, Koning der Lullen – in beeld als verdachte. Hij reed in een rode Honda Civic, de auto die was gesignaleerd ten tijde van de moord. Op 31 januari 2005 werd Gerald H. door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar cel. Deze veroordeling kwam vooral tot stand op basis van enkele belastende getuigenverklaringen. Concreet bewijsmateriaal, zoals een moordwapen, ontbrak. Justitie had zestien jaar cel geëist.

In het hoger beroep trok een belangrijke getuige haar belastende verklaring tegen de als gewelddadig bekend staande H. in. Aanvankelijk had de vrouw verklaard dat zij, staande in een telefooncel, een rode Honda Civic had zien wegrijden op de plaats van het delict. Tijdens de behandeling van het hoger beroep ontkende ze dit echter. Daarmee verviel de belangrijkste grond onder de verdenking tegen Gerald H. Justitie eiste opnieuw zestien jaar cel, maar het Haagse gerechtshof sprak hem vrij.

Het OM heeft kosten noch moeite gespaard om te achterhalen wie de moordenaar is van Sedar Soares. Justitie maakte een uitgebreide reconstructie van de moord en verhoorde getuigen op de plaats van het delict.