Vrijspraak Van den Herik in FIOD-zaak

Jorien van den Herik, de vorige week afgetreden voorzitter van voetbalclub Feyenoord, is vanmiddag samen met de club definitief vrijgesproken in de al jaren aanslependeFIOD-zaak. Dat besliste de Hoge Raad in een cassatiezaak.

Jorien van den Herik en Feyenoord werden verdacht van belastingfraude bij enkele transfers uit 1995. Vooral de overgang van de Australische aanvaller Aurelio Vidmar van Standard Luik naar Feyenoord werd onderzocht. In de transfersom zou ‘tekengeld’ zijn opgenomen, waarop geen loonbelasting werd betaald. Het Openbaar Ministerie eiste namens de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst een boete voor Feyenoord van 1,1 miljoen euro en tegen Van den Herik een gevangenisstraf van twaalf maanden. Het was voor het eerst dat ook een voorzitter van een club werd gedagvaard.

Zowel de rechtbank in Rotterdam als het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep sprak Van den Herik en Feyenoord vrij. Er waren volgens de rechter onvoldoende bewijzen dat er fraude was gepleegd. Het Openbaar Ministerie ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad. De uitspraak in de zaak werd twee keer uitgesteld, tot vanmiddag uiteindelijk de vrijspraak volgde. De Hoge Raad handhaafde de uitspraak van het gerechtshof.

Advocaat Hans Hertoghs, de raadsheer van Van den Herik, reageerde tevreden op het arrest. „Dit was voor het OM een prestigezaak geworden. Op een gehaaide manier hebben ze hun tanden in deze affaire gezet, en dan wordt het moeilijk om er vanaf te stappen.”

Van den Herik was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Hij verblijft in New York voor zaken. Hertoghs liet hem onmiddellijk weten dat hij daar alvast een champagne-ontbijt kon bestellen.

Van den Herik liet in het verleden weten schadevergoeding te zullen eisen van het OM bij vrijspraak. Volgens Hertoghs is de kans daarop klein. „Het boek is dicht. Ik sluit het niet helemaal uit, maar ik denk dat meneer Van den Herik liever niets meer met de zaak te maken wil hebben.”

Van den Herik maakte vorige week bekend dat hij terugtreedt als voorzitter van Feyenoord. Hij noemde het naderende einde van de FIOD-zaak de reden voor zijn vertrek. Hij was sinds 1992 voorzitter van de club die een sportieve en financiële crisis doormaakt.