Noren maken met fusie vuist tegen Gazprom

Het Noorse olie- en gasbedrijf Statoil koopt de energietak van landgenoot Norsk Hydro voor 21 miljard euro. Het nieuwe bedrijf wil beter kunnen concurreren met internationale bedrijven als het Brits-Nederlandse Shell en het Russische Gazprom.

Beide bedrijven hebben de fusie gisteren bekendgemaakt. Door de samenvoeging van Statoil en de energietak van Norsk Hydro komt 70 procent van de Noorse olie- en gasvoorraden in handen van één bedrijf. Noorwegen is op het moment de op twee na grootste olie-exporteur ter wereld, na Saoedi-Arabië en Rusland.

„Deze fusie heeft zin”, zegt analist Marc van der Horst van Iris, de beleggingsdochter van Rabobank en Robeco. „In Noorwegen zijn kostenbesparingen van enkele honderden miljoenen euro te behalen. En op internationaal niveau krijgt het nieuwe bedrijf meer aansluiting tot grote spelers zoals Shell, Total en BP.”

De concurrentie onder energiemaatschappijen neemt toe. In olie-en gasrijke landen worden de voorraden in toenemende mate gecontroleerd door staatsbedrijven als Saudi Aramco in Saoedi-Arabië en Gazprom. Beursgenoteerde multinationals, zoals ExxonMobil, Shell, Total en BP, worden gedwongen uit te wijken naar moeilijk bereikbare gebieden, zoals de poolcirkel en diepzeeën. Ze moeten daarvoor nieuwe technologieën ontwikkelen.

De gecombineerde olieproductie van Statoil en Norsk Hydro komt volgend jaar uit op circa 1,9 miljoen vaten per dag – Shell zat vorig jaar op 3,4 miljoen vaten olie per dag. De olie- en gasvoorraden van Statoil en Norsk Hydro samen bedragen nu 6,3 miljard vaten olie-equivalent.

De bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf wordt Eivind Reiten (53), die nu bestuursvoorzitter van Norsk Hydro is. De huidige topman van Statoil, Helge Lund, wordt president-commissaris. Norsk Hydro zal verder gaan als gespecialiseerd aluminiumbedrijf.