‘Ik leid een ontzettend rijk leven’

Johan Sonnenschein. verdienen en uitgeven. Amsterdam, 13 dec 2006. foto Maarten van Haaff
Johan Sonnenschein. verdienen en uitgeven. Amsterdam, 13 dec 2006. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Johan Sonnenschein (26) is aio bij de studie Nederlands op de Universiteit van Amsterdam.Brutoloon: 1.769 euro per maandNettoloon: 1.270 euro per maand Huur: 272 euro (inclusief)Ziektekostenverzekering: via werkgever, wordt van loon afgetrokkenBoodschappen: 60-70 euro per weekSparen: 100 euro per maandBoeken: circa 100 euro per maandUitgaan: circa 200 euro per maand

Werk je fulltime?

„Nee, ik werk 75 procent, dus drie of vier dagen in de week. Het aio-programma duurt drie jaar, maar ik doe er nu vier jaar over. Ik kan er nog dingen naast doen die ik ook leuk vind, zoals recensies en kritieken over literatuur schrijven voor literaire tijdschriften. En ik leid inmiddels ongeveer drie leesclubs. Bij die waar ik het langst zit, met zo’n vijftien mensen tussen de 50 en 90 jaar, krijg ik 35 euro per maand. Bij de andere zijn dat met name boekenbonnen. Ik vind het wel belangrijk om ook buiten de universiteit wat te doen met mijn kennis. Om het over boeken te hebben met mensen die er niet voor gestudeerd hebben. Samen vormen deze bijverdiensten inmiddels mijn dertiende maand.”

Ben je tevreden met je salaris?

„Jazeker. Dit is mijn eerste vaste salaris en ik moet er nog steeds aan wennen. Ik heb als onderzoeker alle vrijheid om te bepalen waar ik werk, wanneer ik werk en ik heb zelf mijn onderzoek bedacht. Het gaat over Nederlandse dichters die een grote omslag gemaakt hebben in hun leven en hoe dat te zien is in hun poëzie. Het is heel plezierig dat ik daarvoor elke maand een fiks bedrag krijg. Hoeveel andere starters betaald krijgen, weet ik eigenlijk niet, maar ik vind dat ik een goed salaris heb. Dat ik er nog niet aan gewend ben, komt ook doordat ik me nog geen gevestigde burger voel. Onzin natuurlijk, maar zo voel ik dat, omdat ik vrij leef, qua werk en studentikoos woon. Met mijn salaris heb ik ook nog geen grootse plannen. Ik vind nu vooral dat ik een ontzettend rijk leven leid.”

Hoe vaak ga je uit?

„Best vaak. Meestal vrijdag en zaterdag. Ik ga dan minstens naar één literair stuk of debat en doordeweeks ga ik vaak naar de bioscoop. Ik heb namelijk geen tv. Ook aan boeken besteed ik veel geld. Maar ik koop ze eigenlijk alleen bij tweedehands winkels. Ik beschouw het als een luxe om een nieuw boek te kopen. En ik merk dat ik nu, met een vast salaris, graag wat duurdere kleding koop. Ik ging altijd naar de WE, nu is dat meestal Sissy Boy. Dat vind ik mooi. Ik ben namelijk best een estheet. Ook als ik naar de markt ga, moeten er voor het beeld wel bloemen uit de tas steken.”