Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Belastingvrij jaar lonkt voor Frankrijk

Wat had u gedacht van een jaartje zonder inkomstenbelasting?

Dat voorstel doet de Franse minister van Financiën Thierry Breton voor 2008 vanochtend in de zakenkrant Les Echos .

De belofte is geen cadeautje met het oog op de verkiezingen van volgend jaar. Het gaat om afschaffen van een Franse uitzondering. Tot nu toe is Frankrijk het enige industrieland waar de inkomstenbelasting niet wordt ingehouden op het loon. Elke werknemer ontvangt maandelijks zijn brutoloon. Sparen is van belang, want een jaar later komt de rekening. Dan moet de inkomstenbelasting over het vorige jaar worden voldaan. Een systeem dat soms pijnlijke gevolgen heeft, met name na overlijden, scheiding of ontslag.

De regering krijgt al jaren adviezen de belastinginning te moderniseren. Maar hoe dat te doen zonder een jaar dubbele belasting te heffen, over het vorige én het lopende jaar? Breton heeft nu zijn conclusie getrokken: over de inkomsten van 2008 wordt geen inkomstenbelasting geheven. Dat jaar betalen de Fransen wel belasting, maar over 2007. In 2009 gaan ze betalen over het lopende jaar.

Dure oplossing? Nee hoor, zegt Breton. „Iedereen wint erbij.” Ook de staat, „want die ontvangt in 2009 hogere belastinginkomsten” dan in het huidige systeem het geval zou zijn geweest. Vooral omdat Breton voor 2007 aantrekkende consumptie voorspelt. Over 2005 int de Franse staat een bedrag van naar verwachting ongeveer 55 miljard euro. Het cadeautje is overigens al gegeven: de regering heeft al een vereenvoudiging en verlaging vanaf 2007 ingevoerd.

Kwestie geregeld, dus? Dat ook weer niet. Begin volgend jaar gaat Breton eerst het bedrijfsleven, de sociale partners en consumentenorganisaties raadplegen. De reorganisatie van de inning is het echte probleem. Fransen moeten hun werkgever voldoende vertrouwen om deze over hun gegevens te laten beschikken.

Ook werkgeversorganisatie Medef vreest dat werkgevers straks moeten weten hoeveel bezit hun werknemers hebben en welk salaris hun partners verdienen, om de juiste belastingcategorie te bepalen. Sommige organisaties menen dat werkgevers wordt gevraagd „een deel van het werk van de staat” te gaan doen.

Beide reflexen – meer vertrouwen in bedrijven en minder in de staat – zijn ongebruikelijk in Frankrijk. Maar technisch is alles klaar, verzekert Breton.