TU`s willen dat opzet tech-instituut Europa wordt bijgestuurd

Rotterdam. De plannen voor een Europees technologie-instituut moeten worden bijgestuurd, vinden de Nederlandse technische universiteiten. Het instituut wordt besproken op de top van Europese regeringsleiders, die gisteravond is begonnen en tot en met vandaag duurt. Het plan voor een European Institute of Technology (EIT), vergelijkbaar met het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS, is afkomstig van de Europese Commissie. Het maakt deel uit van de zogenoemde Lissabon-strategie om de Europese economie meer concurrerend te maken. De technische universiteiten - Delft, Twente en Eindhoven - vinden onder meer dat het EIT geen diploma`s zou mogen uitreiken, zoals de Europese Commissie wil. ”Wij zullen die bevoegdheid niet overdragen, dat is een van onze kerntaken”, aldus de Delftse rector magnificus Hans van Luijk namens de drie universiteiten.