Kreeften en krabben

Jort Kelder hoofdredacteur van het blad Quote Foto Dijkstra
Jort Kelder hoofdredacteur van het blad Quote Foto Dijkstra Dijkstra bv

1 Vlucht! De enige remedie tegen het commercieel dolgedraaide eet- en drankfestijn dat kerst heet. Bijvoorbeeld naar Kiwayu, Kenia. Geen beter vluchtadres dan een onbewoond eiland. Neem een KLM-lijndienst naar Nairobi en fladder van daar met een éénpropeller twee adembenemende Out of Africa-uren over de savanne en de mangrovebossen naar de privéstrip van Kiwayu. Dit resort aan de noordoostkust van Kenia is in Brits-Italiaans eigendom, wat de ideale combinatie van hoffelijkheid en culinair genot oplevert. De kreeften en krabben worden vers uit de Indische Oceaan gevist en opgediend in een uitzonderlijk ontspannen entourage van hout, riet en ligkussens. Natuur! Naast zestien strandhuizen beschikt Kiwayu over een boomhut die als een piratennest is weggebouwd op een eiland vijf minuten varen van de kust. Bijkomend voordeel: het is hier zo afgelegen dat u vrijwel onbereikbaar bent voor kantoor, familie of hulpverloofdes. Info bij Global Events: 00-31-40-2920008.

2 JK Place, Florence. Toch maar in het oude bedaagde Europa blijven? Florence staat garant voor vrome, contemplatieve en culturele momenten, al was het maar omdat de katholieke symboliek altijd dichtbij is, maar de familie heel ver. Mijd de oubollige grand hotels, boek een boutique hotel. Het hipste zijn de door de lokale architect Michèle Bonan ontworpen adressen als het Continental het Gallery Hotel Art en het aan de Piazza Santa Maria Novella gelegen JK Place. Voor reserveringen zie www.JKPlace.com

3 Een plu van Briggs. Regen, de striemende afstraffing van leven in Holland. Reden te meer om de weergoden hautain het hoofd te bieden. De beste paraplu’s zijn te koop bij Swaine Adeney Brigg op 54 St. James’s Street in Londen. Vergeet de nylon treurnis en investeer in een zijden exemplaar. Het verschil? Zo’n tweehonderdvijftig pond, maar zoals de verkopers zijden bespanning aanbevelen: ‘When it rains, it sounds like a symphony.’ Er is als een zijden Brigg vanaf £ 420.

Vooral niet doen: Toch, tegen alle adviezen in kerst ‘vieren’? Laat het een vegetarisch bacchanaal worden. Goeie kans dat de getrouwen na alle tofu en broccoli de kerstgedachte voorgoed uitbannen.

Jort Kelder