Eisprong heeft invloed op kleding

Rond de eisprong, als vrouwen het vruchtbaarst zijn, kleden ze zich het aantrekkelijkst. Dit blijkt uit oordelen van mannen en vrouwen over foto’s van in totaal dertig Amerikaanse vrouwen op verschillende momenten in hun cyclus. Ze droegen vaker modieuze kleding, meer sieraden en ze lieten meer huid zien. Het onderzoek staat in het januarinummer van het vakblad Hormones and Behavior.

Het gevonden ‘ornamentatie-effect’ is vrij sterk: in de vergelijking tussen twee foto’s werd 59 procent van de ‘vruchtbare’ foto’s als aantrekkelijker beoordeeld. Dat is veel, omdat bij zoiets als kleedgedrag veel andere factoren een rol spelen: misschien hadden sommige proefpersonen later op de dag wel een belangrijke afspraak. Daarmee is dit effect een van de duidelijkste aanwijzingen dat de eisprong bij vrouwen niet helemaal onzichtbaar is. Anders dan bij de evolutionair nabije mensapen is bij de mens niet te zien wanneer ze op haar vruchtbaarst is. Chimpanseevrouwen hebben dan enorm gezwollen schaamlippen, door dierentuinbezoekers vaak aangezien voor billen.

De ‘onzichtbaarheid’ van de menselijke eisprong geldt als een zeer belangrijke ontwikkeling in de evolutie. Vaak wordt het in verband gebracht met de nauwe man-vrouw-band bij de mens, die bij geen enkele andere primaat zo sterk bestaat. Omdat hij niet ziet wanneer ze vruchtbaar is, moet de man vrijwel altijd aandacht aan zijn vrouw besteden, is de gedachte.

Toch zijn al meer subtiele veranderingen gevonden. De geur van vrouwen in hun vruchtbaarste periode wordt door mannen het aantrekkelijkst gevonden. En met voetstapmeters is vastgesteld dat als vrouwen het vruchtbaarst zijn ze ook het meeste lopen, ze doen ook vaker mee aan sociale gebeurtenissen.