boeken die van Elsbeth Etty, Arjan Peters en Michaël Zeeman niet mogen, maar die wél leuk zijn

Elsbeth Etty, auteur, schrijfster, publiciste, journaliste foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Aerdenhout, 31 januari 2006
Elsbeth Etty, auteur, schrijfster, publiciste, journaliste foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Aerdenhout, 31 januari 2006 Mentzel, Vincent

1 Met bewerkingen of ‘hertalingen’ van klassieke literaire werken kun je je – als je in enigszins geletterd gezelschap verkeert – niet vertonen, maar Multatuli’s Woutertje Pieterse, bewerkt en bekort door Ivo de Wijs, vormt een uitzondering op die regel. Op verzoek van Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren bracht Ivo de 556 pagina’s van het klassieke boek terug tot 220 pagina’s. 18,50 euro. Gebonden versie 24,50 euro

2 Tweede uitzondering op boevenstaande regel is Er was eens een God. Bijbelse geschiedenis. Met platen van J.H. Isings door Jan Blokker, Jan Blokker jr. en Bas Blokker (Contact, 35 euro). De Blokkertjes presenteren zich hierin als ‘ongelovige zielen’ – zoiets als atheïstische gelovigen – zoals bekend zijn dat de ergste, maar niet de domste.

3 Iedereen heeft wel een moeder, oma of minder ontwikkelde vriendin die lief en leed wil delen met een ongeletterde in het rond neukende romanheldin. Chicklit – ook Nederlandse – is er in soorten en mate. Met Heleen van Royens De ontsnapping (HvR/Foreign Mediagroup, 19,90 euro) heb ik me zeer geamuseerd. Leni Saris voor gevorderden.

Vooral niet doen: Wie nu nog leuk of ‘campy’ probeert te zijn met Kluuns Komt een vrouw bij de dokter of De weduwnaar maakt zich onsterfelijk belachelijk ‘naar iedereen toe’. Zooi van de ergste soort over een Brabantse boer die ‘vreemdgaat’.

Elsbeth Etty