Instanties: geen blaam Apeldoorn

Bureau Jeugdzorg Gelderland en de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen (GGzE) vinden dat ze zorgvuldig hebben gereageerd op een signaal over de gezondheidstoestand van de Apeldoornse vrouw die verdacht wordt van het doden van haar kind. Het 5-jarig zoontje werd afgelopen zondag in de woning van de alleenstaande vrouw om het leven gebracht. De pleegouders hebben twee weken geleden de beide instellingen gewaarschuwd dat de vrouw suïcidale neigingen had. Zij vonden het niet verstandig dat het kind op bezoek ging bij de moeder. Ook de politie in Apeldoorn heeft de hulpverlening meerdere keren ingelicht over het feit dat de vrouw dreigde zichzelf om het leven te brengen.

Bureau Jeugdzorg en GGzE stellen in een gezamenlijke verklaring dat er geen aanwijzingen waren dat ze haar kind iets zou aandoen. „Ze toonde zich een gewetensvolle moeder die betrokken was bij haar kind.”

De vrouw, die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, was sinds vier maanden in behandeling in Eindhoven. Het jongetje was in verband met haar psychische problemen in januari tijdelijk en in juli definitief uit huis geplaatst. De omgangsregeling, die via de kinderrechter tot stand kwam, verliep naar tevredenheid en het kind ontwikkelde zich goed, stellen Bureau Jeugdzorg en GGzE. De moeder heeft haar zoontje al eerder dit jaar bedreigd, bleek gisteravond in het tv-programma Netwerk.