Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Wordt het Basso of toch Landis?

Misschien een rare vraag op een regenachtige dag in december, maar hoe zou komend jaar het podium van de Tour de France er uitzien? Natuurlijk, het duurt nog even voordat de Omloop het Volk het Europese wegseizoen opent, maar door alle dopingperikelen komt de wielerwereld maar niet tot rust. En doemt het Parijse podium van 2007 als spookbeeld op.

Komt Floyd Landis voor het tweede jaar in het geel in Parijs aan? Of blijkt Ivan Basso toch een betere klimmer? En wat te denken van outsiders als Jan Ullrich of Tyler Hamilton die beiden op dit moment wat ritme zullen missen?

De kans op eerherstel voor deze ‘besmette’ renners neemt met de dag toe. Een half jaartje geleden waren de ploegbazen nog vastbesloten om schoon schip te maken en werden verdachte favorieten als Basso en Ullrich zonder pardon buiten de Tour gezet.

Vol goede bedoelingen zitten ze, maar op juridisch vlak zijn de ploegbazen aan de verliezende hand. Basso overlegt als vers aangetrokken coureur van Discovery met Lance Armstrong over zijn aanstaande Tourzege. Sinds Landis’ positieve test in de Tour kijkt een hele batterij advocaten verlekkerd naar de blunders van het Parijse dopinglab. En ook Ullrich en Hamilton denken serieus over hun rentree na. Zelfs Hamilton, die met zijn dopingdagboek meer op een verslaafde dan op een coureur leek, heeft weer een ploeg.

De ploegleiders krijgen het wellicht nog moeilijker om hun strijd te winnen nu ook de voetbalwereld wordt beschuldigd van banden met de dopingwereld. Direct lieten Barcelona, Real Madrid en Valencia hun advocaten warmlopen om de boodschapper Le Monde een kopje kleiner te maken. „Wij nemen alleen een pilletje als we ziek zijn”, liet stervoetballer Ronaldo liefelijk optekenen. En Henk ten Cate (ex-Barcelona) lachte alle berichten schaterend weg.

Voor de ploegleiders in het wielrennen geen verrassende reactie. Zij kunnen hun bekende verzuchting slaken. „Alleen wij bevuilen ons eigen nest.”

Erik van der Walle