Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Veldhuis dendert bij EK voort als een trein

Met twee gouden medailles keert Marleen Veldhuis vandaag terug van het EK kortebaan in Helsinki. „Ze dendert voort als een trein en kan steeds weer boven zichzelf uitstijgen.”

Marleen Veldhuis Foto AFP Dutch Marleen Veldhuis celebrates on the podium after winning women's 50m freestyle final of the European Short Course Swimming Championships 2006 in Helsinki, 10 December 2006. AFP PHOTO LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä *** FINLAND OUT *** EK zwemmen
Marleen Veldhuis Foto AFP Dutch Marleen Veldhuis celebrates on the podium after winning women's 50m freestyle final of the European Short Course Swimming Championships 2006 in Helsinki, 10 December 2006. AFP PHOTO LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä *** FINLAND OUT *** EK zwemmen AFP

De trainer van Marleen Veldhuis noemt haar al in één adem met Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Gisteren veroverde de 24-jarige zwemster haar tweede Europese titel, bij de EK kortebaan in Helsinki. Na haar succes vrijdag op de 100 meter vrije slag was ze gisteren de snelste op de 50 meter vrij. Op beide afstanden prolongeerde ze haar Europese titel.

In een Nederlands record van 23,69 seconden bleef Veldhuis gisteren in de Finse hoofdstad de Zweedse Therese Alshammar (23,76) voor. Veldhuis won het goud eerder in 2003, 2004 en 2005. Nu verbeterde op de 50 meter vrij het nationale record dat met 23,89 sinds december 2001 in handen was van De Bruijn. Met haar tijd bleef ze een tiende van een seconde boven het wereldrecord (23,59).

„Na Pieter en Inge zijn er maar een paar zwemmers geweest die me hebben kunnen verrassen. Ik denk dat ik er met Marleen weer eentje in handen heb”, zei coach Verhaeren na afloop. „Ze dendert voort als een trein en kan steeds weer boven zichzelf uitstijgen. Alles is een persoonlijk record.”

Veldhuis, die ook een gouden medaille won op 100 meter vrije slag, haalde 0,2 seconde van het nationale record af. Verhaeren voorspelde eerder dat Veldhuis tot een dergelijke prestatie in staat zou moeten zijn. „Ik zit zelfs nog onder de door Verhaeren voorspelde tijd”, zei Veldhuis. „Natuurlijk gaat het erom dat ik dit straks ook doe op de langebaan, maar dit geeft veel vertrouwen.”

Verhaeren wilde na vier wedstrijddagen ook zijn andere pupil Inge Dekker definitief tot de echte toppers rekenen. De zwemster moest in de finale van de 100 meter vlinder opnieuw genoegen nemen met zilver, maar verbeterde zich in Helsinki enorm. In de halve finales benaderde Dekker met 56,99 seconden het Nederlands record van De Bruijn (56,61) uit 2000. „Een gouden medaille had eigenlijk de kroon op deze week moeten worden”, zei Dekker. „Het is daarom wel een beetje teleurstellend, maar na drie persoonlijke toptijden kan ik niet anders dan tevreden zijn.”

Dankzij Veldhuis en Dekker heeft Nederland met twee gouden, drie zilveren en een bronzen medaille een prominente rol gespeeld bij de Europese kampioenschappen in het 25-meterbad. Het duo had alleen geen aandeel in de derde plaats van de mannen op de 4 x 50 meter vrij. Mitja Zastrow, Johan Kenkhuis, Bas van Velthoven en Robin van Aggele kwamen gisteren tot een tijd van 1.26,08. Het Nederlandse kwartet raakte wel het wereldrecord van vorig jaar kwijt aan Zweden, dat zegevierde in 1.24,89. Nederland won in 2005 in 1.25,03. (ANP)