Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tweede generatie HD-spelers

hddvd_toshiba.jpgTerwijl in Nederland de eerste Blu-ray spelers op de markt zijn gekomen, kunnen de Amerikanen zich in de winkels al vergapen aan de tweede generatie apparaten van het concurrerende HD-DVD-formaat. Bijvoorbeeld de Toshiba HD-A2, die daar nu voor een schappelijke 500 dollar in de winkel ligt, en de luxere HD-XA2. Weblog Engadget.com hoopt dat die spelers wat huiskamervriendelijker uitgevoerd zullen zijn dan de „uitgeklede laptops” van de eerste generatie.

Voor wie het nog niet wist: HD-DVD en Blu-ray willen beiden de dvd vervangen omdat ze meer opslagruimte en beter beeld bieden. Nederland leek meer een Blu-Ray land te worden, vanwege Philips’ bemoeienis met dit formaat (samen met onder meer Sony en Samsung). Maar nu sijpelen weer berichten binnen over een op handen zijnde Betamax-deceptie.
Sony’s PS3 heeft een Blu-Ray speler, maar Microsofts Xbox 360 heeft nu ook een HD-DVD optie, waarmee de testers van CNet al even mochten spelen. Wie meer wil weten: dit artikel van pcmag.com geeft een aardige vergelijking van beide technieken.
Ondertussen deden Chinese fabrikanten - geen kleintjes in de elektronicawereld - vorige week een nieuwe poging om EVD te lanceren. Hun Enhanced Versatile Disc is een gewone dvd-schijf die meer data kan bevatten. De moraal van dit verhaal: wacht nog eventjes met de aanschaf.

Hier een overzichtje van nog te verschijnen Blu-Ray spelers.
Hier een wat oudere preview van de HD-A2 (september 2006)