Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Televisie film van de dag

Legally Blonde. Elle Woods verlaat de Californische heuvelen om in Harvard, helemaal aan de East Coast, rechten te gaan studeren. Ze wil haar ex-vriend terugwinnen, die het vlak voor hij naar het oosten vertrok uitmaakte omdat hij om te slagen als politicus moet trouwen met „een Jackie, niet met een Marilyn”. De immer in roze gehulde Elle, immer vergezeld door een bijpassend geklede chihuahua in dezelfde outfit, valt uit de toon bij de in zwart en grijs gehulde studentenelite, die achter een zwarte laptop in de collegezaal zit terwijl zij met een met veertjes versierde ballpoint in een hartvormig schriftje schrijft. Elle wordt gespeeld door Reese Witherspoon en zij is dé reden de film te gaan kijken. Witherspoon is heel goed in het satirisch neerzetten van stereotypes – hier het domme blondje – om ze stiekem, beetje bij beetje, meer diepte te geven. (Robert Luketic, 2001, VS), Net5, 20.30-22.25u.

André Waardenburg