Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Tafelgenoten-dvd tegen eenzame kerst

Goed nieuws voor alleenstaanden die opzien tegen een eenzaam kerstdiner. Kunstenaarscollectief Tilburg CowBoys heeft een oplossing bedacht die een gezellig kerstdiner voor twee garandeert: de dvd Tafelgenoten. Daarop zes verschillende tafelgenoten die ieder een kwartier praten en mee-eten. De dvd biedt „instant-gezelligheid”, zegt Sander van Bussel, een van de makers.

Met de kalkoen op schoot voor de televisie – gezellig!

„Voor sommige mensen zal het een uitkomst zijn. Alleen zijn met kerst wordt als sociaal onwenselijk beoordeeld. Maar zo’n verplichte kerstmaaltijd kan een hele zit zijn. Fijn het gesprek van vorig jaar weer eens dunnetjes overdoen. Wij zijn tegen gezelligheid-omdat-het-moet.”

Wat voor tafelgenoten biedt u?

„De dvd biedt een gevarieerd menu: zes verschillende gerechten met zes verschillende mensen. De paella wordt gegeten door een wat zwijgzame tafelheer. Hij biedt vooral een luisterend oor. Bij de ijstaart hoort een jonge blondine die vrolijk wegpraat over haar nagels en vakantie-ervaringen. Bij haar krijg je een echt first-dategevoel. Als je een van de tafelgenoten beu bent, zap je gewoon door naar een ander. En als één persoon goed bevalt, zet je die gewoon op repeat. Dan wordt dat de hele avond je tafelheer of tafeldame. Als dit een succes wordt, gaan we een dvd-box maken met avondvullende gesprekken.”

En hoe brengen de Tilburg CowBoys zelf de kerstdagen door?

„Niet met elkaar. Nee, en ook niet met onze dvd. Ik eet samen met mijn vriendin en onze kinderen. Echt gezellig, ja.”

Arjen Ribbens

Tafelgenoten kost € 9,50 en is te bestellen via eenzamekerst.nl